Tgrt Haber

Çin Tayvan geriliminde yeni perde: İkinci Pelosi vakası kapıda

24 Ocak 2023 15:09 - Güncelleme : 24 Ocak 2023 17:30
Çin Tayvan geriliminde yeni perde: İkinci Pelosi vakası kapıda

Geçtiğimiz aylarda ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, Çin tarafından ciddi tepkilerle karşılanmıştı. Çin-Tayvan krizi devam ederken Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Kevin McCarthy tarafından da benzer bir ziyaretin gerçekleşeceği iddia edildi. Bu durumun gerilimi daha da arttıracağı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD​ Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan​ ziyareti, Çin​ tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'a yapılan ziyaretin bir benzerinin, Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Kevin McCarthy​ tarafından gerçekleştirilebileceği iddia ediliyor.  ABD'nin yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin, bu yıl içinde Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaret edeceği ileri sürüldü.

BAHAR DÖNEMİNDE BEKLENİYOR

Washington merkezli yayın kuruluşu "Punchbowl News"ün haberinde, Savunma Bakanlığının, McCarthy'nin olası ziyaretiyle ilgili hazırlıklar yürüttüğü bildirildi. "Hazırlıklara doğrudan dahil olan bir yetkili"ye dayandırılan haberde, Beyaz Saray yetkililerinin, "ziyaretin bahar aylarında gerçekleşmesini bekledikleri" aktarıldı. Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, Kongre ara seçimlerinde partisinin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamasının ardından meclis başkanlığını Demokrat Partili Nancy Pelosi​'den devralmıştı.  McCarthy liderliğindeki yeni meclis yönetimi, ilk icraatlarında Çin ile rekabeti öncelikli hale getireceklerinin işaretini vermişti. 

ÇİN İLE MÜCADELEYE ÖNCELİK

McCarthy'nin olası ziyaretinin, Çin ile ABD arasında, önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen yıl ağustos ayında Ada'yı ziyaretinde yaşanana benzer bir gerilime yol açabileceği değerlendiriliyor. Pelosi'nin ilkin 2022 Nisan'da yapmayı planladığı Tayvan ziyareti, tüm yıla damgasını vurmuştu. Tayvan'ı Çin topraklarının parçası olarak gören Pekin yönetimi, ABD'den bu denli üst düzey siyasi bir ismin ihtilaflı adayı ziyaret etmesinin egemenlik haklarını ihlal edeceğini öne sürerek ziyaretin gerçekleşmesi halinde buna "askeri karşılık dahil" kararlı yanıt verecekleri ve Washington'ın olası sonuçlara katlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, Çin'in tüm uyarılarına rağmen 2-3 Ağustos 2022'de adayı ziyaret etmiş, Pekin sözcüleri, ziyareti "provokasyon" olarak niteleyerek sert tepki göstermişti. 

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...