Çin ve ABD dünya ekonomisinin peşinde! Tayvan neden bu kadar önemli? Hayati önem taşıyor
Çin ile ABD'yi karşı karşıya getiren, savaş çanlarını çaldıran Tayvan'ın bu kadar önemli olmasının altında ekonomi yatıyor. Hem sanayileşmesi hem kentleşme ve eğitim düzeyiyle dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biri olan Tayvan, gelirinin yüzde 70'ini ihracattan kazanıyor. Küresel olarak mikroçiplerin 3'te 2'sinden de fazlası burada üretiliyor dolayısıyla Tayvan, dünya ekonomisi için hayati bir önem taşıyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Tayvan'ı ziyaret etmesiyle tüm hatlar gerildi. Pelosi'nin Tayvan'a gelmesi 25 yılın ardından ilk kez ABD'li bir üst düzey yetkilinin ülkeye ayak basması demek oldu. ABD'li yetkilinin bu hamlesi ise çeyrek asır sonra savaş çanlarını çaldırdı. Pelosi, uçağı Tayvan'a iner inmez söz konusu ziyaretin ABD'^nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırdığını belirtti ve şunları söyledi:
"Tayvan liderliğiyle görüşmelerimiz, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit etmeye, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı geliştirmeye odaklanacak. Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya olduğundan, ABD'nin 23 milyon Tayvanlı ile dayanışması bugün her zamankinden daha önemli.''
''ATEŞLE OYNAYAN KENDİNİ YAKAR''
Çin ise Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesine sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" açıklamasında bulundu.
GERÇEK MERMİLERLE TATBİKAT
Çin Halk Kurtuluş Ordusu ise 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan'ı çevreleyen altı bölgede tatbikat ve eğitim faaliyetleri yapacağını açıkladı. Tatbikatların 7 Ağustos'ta Pekin saati ile 12.00'de sona ereceği ifade edilerek, tatbikatlarda gerçek mermi kullanılacağı aktarıldı. Güvenlik nedeniyle, tatbikatların yapılacağı bölgelere gemi ve uçakların girmesinin yasaklandığı belirtildi.
TAYVAN'I ÖNEMLİ KILAN NE?
Tayvan, Çin ile yaşadığı egemenlik ihtilafı ve bunun ABD ile ilişkilerinde neden olduğu gerilimler dolayısıyla son yıllarda uluslararası gündeme adı sıkça anılan bir aktör haline geldi. Tayvan'ın en önemli özelliklerinden biri ise ekonomik gücü. Gayrisafi millî hasılanın 841 milyar dolar olduğu Tayvan, teknolojik ürünlerde inanılmaz bir üretim kapasitesine sahip. 23 milyon nüfussa sahip olan Tayvan, gelirinin yüzde 70'ini ihracattan sağlıyor.
DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP
Tayvan ihracatının %38.5'i elektronik parça, %34.8'i mikroçip, %13'ü iletişim cihazları, %8'i ise metaller karşılıyor. Dünya genelinde mikroçiplerin 3'te 2'sinden fazlasını üreten Tayvan, dünya ekonomisi açısından hayati işlev üstleniyor.