Çin `Yeni İpek Yolu` projesine hız verdi
Çin belki de dünyanın en kapsamlı bölgesel altyapı projesi olan `Yeni İpek Yolu`na hız veriyor. Pekin hükümeti, döviz rezervlerinden yararlanarak üç devlet bankasına 62 milyar dolar transfer edecek.
Çin, tarihi İpek Yolu'ndan esinlenerek oluşturduğu 'Yeni İpek Yolu' planında önemli bir adım attı. Çin hükümeti, plan kapsamında uygulanacak projelerin finansmanı için devasa döviz rezervi birikiminden yararlanacak. Yapılan açıklamaya göre Pekin hükümeti, döviz rezervlerinden yararlanarak üç devlet bankasına 62 milyar dolar transfer edecek. Bu para Asya'da altyapı projelerinin finansmanında kullanılacak.
Diğer bir somut adım Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Pakistan ziyaretinde atıldı. Çin'in Pakistan'da 45 milyar dolarlık altyapı programı başlatacağı açıklandı.
BloombergHT'nin haberine göre, Çin, "tek kuşak, tek yol" olarak adlandırdığı bu strateji kapsamında Güney Güneydoğu Asya'ya, Ortadoğu'ya ve Orta Asya üzerinden Avrupa'ya kadar kara yolları, demiryolları, limanlar, doğal gaz hatları ve diğer altyapıları inşa etmeyi planlıyor. Aşırı kapasite ve yavaşlayan bir ekonomi sorunlarıyla boğuşan çin bu dev proje sayesinde sanayi ürünlerine talep oluşturmayı umuyor. Planlanan çoğu altyapı projesini çinli şirketlerin üsteleneceği tahmin ediliyor.
Çin, döviz rezervini altyapı kredilerine dönüştürerek getirilerini de yükseltmeyi amaçlıyor. Çin'in döviz rezervi resmi verilere göre mart sonunda 3.7 trilyon dolardı.
Ülkenin devasa döviz birikiminin büyük bölümü düşük getirili abd hazine kağıtlarına bağlanmış durumda. Konuyla ilgili ayrıntılar Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Pakistan gezisinde ortaya çıkmaya başladı. Başkan Xi, ziyaretinde Pakistan'da 45 milyar dolarlık iddialı bir altyapı programı başlatacaklarını açıkladı.
Çin'in bu adımı, kendi liderliğinde oluşturduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası'na ABD'nin itirazlarına rağmen elli ülkenin katılımını sağlamasının ardından geldi. Asya'da yatırımlarını arttırma stratejisi çerçevesinde atılan bu somut adımlarla Çin'in Asya'da etkinliği güçleniyor. Uzmanlara göre, Asya'da Çin'in yükselirken ABD'nin etkisinin zayıflaması, ABD'li iş ve dış politika çevrelerinin duyduğu endişeleri derinleştirebilir.
PROJE TÜRKİYE'DEN DE GEÇİYOR
Yeni İpek Yolu projesi, son bir yıldır Çin’in gündeminde öncelikli bir konu olarak yer alıyor. İpek Yolu’nun yeniden hayata geçirilmesi konusunu ilk olarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Eylül 2013’te Kazakistan’da yaptığı bir konuşmada dile getirdi; Xi’den birkaç hafta sonra da Başbakan Li Keqiang, Endonezya’da verdiği bir demeçte “Deniz İpek Yolu”nun gerekliliğine değindi. Mayıs 2014’ün başında ise Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın yayınladığı bir haber dosyası ve haritayla projenin ana hatları belirlilik kazandı. Xinhua’nın haritasına göre Kara İpek Yolu, Çin’den başlayıp Orta Asya ve İran üzerinden Türkiye’ye geldikten sonra Avrupa’ya devam ediyor; Rotterdam’a kadar gidip güneye iniyor ve Venedik’te son buluyor.