Tgrt Haber

Cinayet davasında şoke eden anlar! Yargıç sohbet robotu ChatGPT'yi açıp kararı sordu

30 Mart 2023 14:26 - Güncelleme : 30 Mart 2023 14:46
Cinayet davasında şoke eden anlar! Yargıç sohbet robotu ChatGPT'yi açıp kararı sordu

Hindistan'ın Chandigarh kentinde saldırı ve cinayetle suçlanan bir kişinin mahkemesinde ilginç bir olay yaşandı. Yargıç, sohbet robotu ChatGPT'ye, zanlının kefaletle serbest bırakılması gerekip gerekmediğini sordu.

Dünyanın en eski ve en ağır hukuk sistemlerinden birine sahip olan Hindistan​'da tarihi bir olay yaşandı. Mahkemede yargıç,yapay zeka​ teknolojisini kullandı. Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi Yargıcı Anoop Chitkara, 2020'de bir kişiye saldırıp onu öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Jaswinder Singh'in davasına bakıyordu. Singh, duruşmada hapis cezasının iptal edilmesi talebinde bulundu. 

Yargıç Chitkara, zanlı Singh'in talebi üzerine son zamanların popüler sohbet robotu ChatGPT'yi açtı ve ona şu soruyu sordu:

''Saldırgan zalimce saldırdığında kefaletle ilgili görüş nedir?'' 

ChatGPT ise soru üzerine yargıca şu cevabı verdi:

''Saldırganlar zulüm içeren şiddetli bir suçla itham edildiyse, toplum için bir tehlike ve kaçma riski olarak kabul edilebilirler. Bu gibi durumlarda hakim kefalet verme eğiliminde olmayabilir veya sanığın mahkeme​ huzuruna çıkmasını ve kamu güvenliği için bir risk oluşturmamasını sağlamak için kefalet miktarını çok yüksek belirleyebilir.''

ChatGPT ayrıca masumiyet belirtisinin adalet sisteminin temel bir ilkesi olduğunu, hakimin sanığın bir risk oluşturmadığından emin olması durumunda genellikle kefaletle serbest bırakıldığını da sözlerine ekledi.

Yargıç Chitkara, zanlı Singh'in öldürmeden önce zalimce davrandığına karar verdi ve kefaletle serbest kalma talebini reddetti.

HER DAKİKA 23 DAVA AÇILIYOR

Öte yandan Hindistan'daki mahkemeler, birikmiş davalarla ünlüdür. Bir çalışma, son iki yılda Hindistan mahkemelerinde her dakika 23 yeni dava açıldığını gösterdi. Ulusal Adli Veri Tablosuna göre, şu anda ülke genelinde yüksek mahkemelerde bekleyen yaklaşık 6 milyon dava bulunmaktadır.

Kaynak: Vice

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...