Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi başladı
Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi olarak bilinen Bahar Bayramı tatil trafiği nedeniyle ülkedeki tren istasyonları, havaalanları ve otobüs garlarında hareketlilik yaşanıyor.
Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi olarak bilinen Çuncie (Bahar Bayramı) tatil trafiği nedeniyle ülkedeki tren istasyonları, havaalanları ve otobüs garlarında hareketlilik yaşanıyor. Hayvan takvimine göre 31 Ocak'ta "At Yılı"na girmeye hazırlanan ülkede, yeni yılın ilk gecesini evlerinde aileleriyle beraber geçirme geleneği, milyonlarca kişinin yollara düşmesine yol açıyor. 1 milyar 360 milyonluk dev nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, Bahar Bayramı nedeniyle tüm ülkeyi büyük bir telaş kaplarken, kırsal kesimlerden şehir merkezlerine çalışmaya gelen yüz milyonlarca kişi, geride bıraktıkları ailelerini ziyaret amacıyla memleketlerine gitmeye başladı. Ülkedeki tüm havalimanlarından, tren istasyonlarına kadar birçok alan kapasite sınırlarını zorlarken, milyonlarca göçmen işçi akın akın memleketlerine gidiyor.
Bahar Bayramı olarak adlandırılan ve 40 gün boyunca yoğun bir trafiğin yaşanacağı tatil süresince, insanlar bayramın ilk gecesini evlerinde aileleriyle birlikte geçirmek için binlerce kilometrelik mesafeyi katediyor. Ülkede 16 Ocak'ta başlayan, bugünlerde hareketlenen ve 23 Şubat'a kadar sürecek olan tatil trafiği boyunca 3 milyar 600 milyon yurtiçi seyahatinin yapılması bekleniyor. Çuncie tatili boyunca geçen yıla oranla 200 milyon daha fazla seyahat yapılması bekleniyor. Bahar Bayramı seyahat takvimi boyunca Çin'de 258 milyon kişinin tren kullanması bekleniyor. Yoğunluğu hafifletmek için 300 yeni aracın aktif kullanıma sunulmasıyla günde 2 bin 667 tren seferi yapılıyor. Yoğun seyahat hareketi düşünülerek yapılan ek seferlerle beraber 860 bin otobüs, 210 bin gemi ve 120 bin yolcu uçağı hizmet verecek. Çin'de son dönemdeki kuş gribi virüsü H7N9 vakaları nedeniyle artan ölümler, yetkililerin tatil süresindeki yoğun seyehat hareketliliğini düşünerek ek tedbirler almasına yol açıyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yendong, tüm ilgili birimlerin tatil takvimi boyunca "alarm" durumunda olması için uyarıda bulundu. Kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşan salgının, "insandan insana bulaştığı yönünde henüz bir bulguya rastlanmadığı" vurgulanıyor ancak yetkililer, tedbiri elden bırakmıyor. Çin'de resmi bahar bayramı tatili, 31 Ocak'ta başlayacak ve 7 gün sürecek. Ancak halk, bayram hazırlıkları ile akraba ve dost ziyaretleri için tatil öncesi ve sonrasında ek izinler alarak genellikle bu süreyi uzatıyor. Ülkede bu yılın "bol kazanç ve zenginlik" getireceğine inanılıyor.