Çin'de pasif içicilikten yılda 100 bin insan ölüyor
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Çin'de pasif tütün kullanımının yol açtığı hastalıklardan yıllık ortalama 100 bin kişi hayatını kaybediyor.
Şinhua ajansının haberine göre, Çin Uluslararası Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CCDCP), WTO ve Uluslararası Tütün Kontrol Politikası Değerlendirme Projesi (ITC Project) kuruluşlarının ortak yayınladığı raporda, Çin'de her yıl tütünün yol açtığı hastalıklardan yaklaşık bir milyon insanın yaşamını yitirdiği duyuruldu.Raporda, eğer bu durum kontrol altına alınmazsa bu sayının 2050'ye kadar 3 milyona çıkacağı ifade edildi.
Ülkede pasif içiciliğe maruz kalma oranın "aşırı derecede yüksek olduğu" vurgulanarak, 140 milyonu çocuk olmak üzere, 740 milyon sigara kullanmayan insanın bulunduğu ve her bir kişinin günde en az bir kez sigara dumanına maruz kaldığı belirtildi. Çin'deki restoran, ev, bar ve iş yerlerinin en çok sigara tüketilen ortamlar olduğunun altı çizildi.
WTO'nun Çin'deki temsilcisi Dr. Bernhard Schwartlander raporun dumansız hava sahası kanununun acil önemini gösterdiğine işaret etti.
CCDCP Yardımcı Müdürü Liang Şiaofıng, ülkedeki birçok kentte dumansız hava sahası politikasının yürürlükte olmasına rağmen "kısmi ve zayıf" uygulandığını ifade ederek, "Daha etkili, güçlü kanunlara ve insanlara sigara içmenin zararlarını anlatmak için kitle eğitim kampanyalarına ihtiyacımız var" diye konuştu.
Çin'de 350 milyondan fazla kişi, sigara kullanıyor. Bu ülke, dünyada en çok tütün üreten ve tüketen ülkeler sıralamalarında başı çekiyor.