Tgrt Haber

Çin'den İran'a Kızıldeniz uyarısı: Ticari ilişkilerimiz zedelenir

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
26 Ocak 2024 15:48 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 15:52

Çin, İran'a Kızıldeniz'deki Husi saldırılarının durdurulması konusundaki isteğini tehditvari sözlerle bildirdi. 

Kızıldeniz'deki İran destekli Husi saldırıları devam ederken Çin'den uyarı geldi. 4 İranlı kaynak ve diplomat İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamalarda, Çin'in İran'ı iki ülke arasındaki ilişkilerin tehlikeye girebileceği yönünde uyardığını söyledi. 

İranlı bir yetkili, "Çin basitçe şunu söylüyor: 'Eğer çıkarlarımız bir şekilde zarar görürse, bu Tahran'la ticareti de etkiler. Bu yüzden Husilerden itidal göstermelerini isteyin" ifadelerini kullandı.

İRAN YAKIN TAKİPTE

İranlı kaynaklar, Çinli yetkilililerin 2 ülke arasındaki ticari ilişkilerin nasıl etkileceği konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı. Kaynaklardan biri, Çin'in İran için önemini hatırlattı fakat karar alma mekanizmalarında Gazze, Lübnan, Suriye ve Irak'taki vekil güçler ve bölgesel müttefiklerin daha etkili olduğunu vurguladı. 

Kaynaklar, İran'ın Çin ile görüşmesinin ardından bir adım atıp atmayacağı yönünde ise belirsizlik olduğunu söylediler.

Çin'den İran'a Kızıldeniz uyarısı: Ticari ilişkilerimiz zedelenir

Çin Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çin, Ortadoğu ülkelerinin samimi bir dostudur. Bölgesel güvenliğin ve istikrarın sağlanması ve ortak kalkınma ve refah arayışı taahhütlerimize bağlıyız.''

KIZILDENİZ'DE SALDIRILAR VE GÖREV GÜCÜ

Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım 2023'teki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu. Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

Çin'den İran'a Kızıldeniz uyarısı: Ticari ilişkilerimiz zedelenir

İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını duyurmuştu.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD Savunma Bakanlığı, 6 Aralık'ta Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...