Tgrt Haber

Çinli lider Şi Cinping ABD Başkanı Joe Biden'a Tayvan planını anlattı: Birleştireceğiz

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: NBC News
21 Aralık 2023 16:49 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 16:49
Çinli lider Şi Cinping ABD Başkanı Joe Biden'a Tayvan planını anlattı: Birleştireceğiz

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ABD Başkanı Joe Biden'a Tayvan planını anlattığı ortaya çıktı. Çinli lider, amaçlarının Çin ile Tayvan'ı yeniden birleştirmek olduğunu söyledi.

ABD​ Başkanı Joe Biden​ ve Çin​ Devlet Başkanı Şi Cinping​, 1 yılın ardından kasım ayında bir araya geldi. Dünyanın yakından takip ettiği zirvenin detaylarını ise ABD medyası yazdı. NBC News'in kaynağı ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Şi Cinping, Joe Biden'a Çin anakarasının Tayvan​ ile yeniden birleşeceğini söyledi.

Şi, Pekin yönetiminin güç kullanarak değil, barışçıl bir şekilde yeniden birleşmeden yana olduğunu belirtti. Haberlere göre, Şi Cinping ayrıca ABD ordusunun, Çin'in 2025 veya 2027'de Tayvan'ı "işgal etmeyi" planladığı yönündeki iddialarını da yalanladı.

ABD: TAYVAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLEMİYORUZ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise çıkan haberlerin ardından gazetecilerden gelen soru üzerine "Başkan Şi, yeniden birleşme arzusunu kamuoyuna açık ve net bir şekilde açıkladı. Biz hala 'Tek Çin' politikasına bağlı olduğumuzu açıkça ifade ettik ve Başkan Biden da Şi'ye karşı açıktı. Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çinli lider Şi Cinping ABD Başkanı Joe Biden'a Tayvan planını anlattı: Birleştireceğiz

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 1 yıl aranın ardından 15 Kasım'da ABD'nin San Francisco kentinde ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

ÇİN VE TAYVAN ARASINDAKİ KRİZ

Pekin yönetimi Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğunu belirtirken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan'ın idaresini eline almayı isterken, bu doğrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Pekin ayrıca, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da "egemenlik ihlali" olarak görüyor. Tayvan, dünyada yalnızca 13 ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Kaynak: NBC News

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...