Çözüm umudu Türkiye: Dünyanın gözü Erdoğan-Putin zirvesinde
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e yaptığı davetin üzerinden 24 saat geçmeden, Kremlin’den olumlu cevap geldi. Diplomatik sürecin sona ermeye başladığı günlerde Ankara’da gerçekleşecek olan Putin-Erdoğan zirvesi, bütün dünya için umut oldu. Rusya ile Ukrayna krizinin düğümü Ankara'da çözülebilir.
Rusya-Ukrayna gerilimi savaşa doğru giderken Türkiye'den kritik bir adım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ankara'ya davet etti. Rus lider olumlu karşılık verdi. Görüşmenin tarihi belli değil ancak zirve küresel bir krize dönüşen Ukrayna gerilimi için kritik. Muhtemel zirveyi değerlendiren Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Mehmet Perinçek "Krizi ve bir sonraki aşama olan savaşı bitirecek hamle Türkiye’den gelebilir. Erdoğan’ın Ukrayna'ya yapacağı ziyaretin tarihi çok kritik. Durumu en iyi Erdoğan anlatabilir" dedi. ABD ve Rusya, Ukrayna bölgesine olağanüstü yığınak yaptı. Prof. Dr. Sezai Özçelik "Rusya 2008 ve 2014'te olimpiyat öncesi harekât başlatmıştı" diyerek şubattaki olimpiyatlara dikkat çekti.
Rusya-Ukrayna gerilimi savaş boyutuna doğru giderken Türkiye’den kritik bir adım geldi. Bütün dünyanın Ukrayna-Rusya gerilimi sebebiyle diken üzerinde olduğu bir zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e davette bulundu. Erdoğan’ın açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden, davete Moskova’dan olumlu cevap geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Putin, Türk liderin davetini memnuniyetle kabul etti. Salgın durumu ve tarafların programları izin verir vermez, Putin’in bu davete icabet etmesini kararlaştırdılar. Bildiğiniz gibi, hükûmetler arası komisyonların ve üst düzey iş birliği komisyonu toplantılarına ara verilmek zorunda kalındı. Sayın Erdoğan, tüm bu etkinlikleri Türkiye’de yapmaktan mutluluk duyacağını söyledi. Devlet Başkanı Putin de bu daveti memnuniyetle kabul etti” ifadelerini kullandı. İki liderin görüşmesi için henüz bir tarih belirlenmezken, Ankara’daki zirve bütün dünya için umut oldu.
GÖRÜŞME KRİZİ BİTİREBİLİR
Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Mehmet Perinçek “Krizi ve bir sonraki aşama olan savaşı bitirecek hamle Türkiye’den gelebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’ya yapacağı ziyaretin tarihi çok kritik. ABD ile müttefiklerinin bölge denklemine müdahalesi konusunda Erdoğan’ın Ukrayna lideri Vladimir Zelenski ve Putin’le yapacağı görüşme kritik önem arz ediyor” dedi.
3-7 GÜNLÜK SAVAŞ STRATEJİSİ
Rus ordusunun tüm savaş stratejisini 3 ila 7 gün üzerine kurduğunu aktaran Perinçek “Bu noktada Lugansk, Donbas, Kharkiv, Herson, Maripol gibi Rus nüfus yoğun bölgelerde özerklik ilanı Rusya’nın savaşı ve gerginliği sonlandırma gerekçesi olabilir. ABD’nin Afganistan ve Suriye konusunda sergilediği tavır ve müttefik gördüğü ülkelere dönük tutumu en iyi Erdoğan anlatabilir. Şu anki konjoktör dâhilinde bölgede ABD etkisinin kırılmasına ilişkin atılacak adım çok önemli” dedi. Bu noktada Sezai Özçelik’in verdiği bilgi ise son dönem Lugansk ve Donbas başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı bölgelerde Rusya, 500 bin kişiye pasaport dağıttığı yönünde
OLİMPİYAT ÖNCESİ ÇOK ÖNEMLİ
Diplomatik süreçte sona gelindiği ve savaş takviminin işlemeye başladığını söyleyen Çankırı Karatekin Üniversetesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, mevcut krizin arka kapı diplomasisi ile farklı bir boyut kazanabileceği görüşünde. ABD ve Rusya’nın olağanüstü yığınak yaptığı o günlerde yapılan gizli anlaşmalara dikkat çeken Özçelik “O dönem 13 gün savaş ortamına dönüşen krizi bitiren unsurlar arasında Türkiye’de bulunan Jüpiter füzelerinin sökülmesi dâhil birçok madde vardı. Benzer bir anlaşma Letonya, Bulgaristan, Romanya başta olmak üzere Doğu Avrupa’da Rusya’ya bazı tavizlerin verilmesi sonucunu doğurabilir” dedi. Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Özçelik “Rusya’nın 2008 Gürcistan ve 2014 Kırım askerî operasyon ve işgalleri de olimpiyat dönemlerinde gerçekleşti. Rus ordusu olimpiyat öncesi harekât başlatabilir. Pekin’in olimpiyat öncesi barış masasına dönüşme ihtimali çok yüksek. Şayet bu durum gerçekleşmez ise olimpiyatların hemen bittiği tarih savaşında başladığı gün olabilir” ifadelerini kullandı.
NAPOLYON VE HİTLER’İ DURDURAN DOĞA OLAYI
Rusya ve Ukrayna’da varolan mevsim şartlarının çok önemli olduğunu söyleyen Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Sezai Özçelik, 28 Ocak-20 Mart tarihleri arasında bölge genelinde toprağın donduğunu ve bu doğa olaylarını hesaba katmayan Napolyon ve Hitler’in büyük bedel ödeyerek yenildiğini hatırlattı. Putin’in askerî müdahale planında bu şartları dikkate aldığını kaydeden Özçelik “28 Mart sonrası özellikle tank ve benzeri araçların manevra kabiliyeti sıfırlanıyor. Bu durum belirleyici rol oynayacak ve bu kriz en fazla mart ayı ortalarında savaş ya da diplomasi ile son bulacak” şeklinde konuştu. Prof. Özçelik, Putin’in nihai hedefinin Ukrayna’yı topyekûn işgal olmadığını; Maripul, Donbas, Lugansk’ta uydu bir yapı elde ederek Kırım-Moskova kara bağlantısını kurmak ve Anzak Denizi’ni Rus gölüne dönüştürmek olduğunu vurguladı.
MACRON’UN HEVESİ KURSAĞINDA KALDI
Rusya-Ukrayna krizinde etkili olmaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çabaları sonuçsuz kaldı. “Normandiya formatını” (Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa) devreye sokmak isteyen Macron, istediğini elde edemedi. Macron, Normandiya ülke liderlerinin Dışişleri Bakanlık temsilcilerini başkent Paris’te bir araya getirebildi. Yapılan görüşmeden sonra “2 hafta sonra Almanya’nın başkenti Berlin’de yeniden bir araya gelme konusunda mutabık kalındı” açıklaması yapıldı. Macron gibi hüsrana uğrayan diğer kesim ise, Türkiye’deki muhalifler oldu. Ankara’nın, geçen hafta “Rusya-Ukrayna krizini sona erdirmek için ara bulucu olabiliriz” açıklamasının ardından Türkiye’deki muhalefet “Masanın dışında kalan Erdoğan kendine yer bulmaya çalışıyor. Türkiye başaramayacak” yorumlarında bulunmuştu. Ancak Ankara’da gerçekleşecek Putin-Erdoğan zirvesi hem Macron’un hem de muhaliflerin sesini kesti.