Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘lider diplomasisi’ Batılı ülkeleri rahatsız etti: Engellemek için devreye girdiler
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta barışın sağlanması için ‘arabulucu’ rolünde olan ve iki ülkeyle diyaloğunu sürdüren Türkiye büyük çaba gösterdi. Ankara’nın başarılı diplomasi trafiğinin Batılı ülkelerin baltalamaya çalıştığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, "ABD ve İngiltere 'azami düzeyde uzatılmış bir savaş' istiyorlar. Ukraynalıların geleceğini ve barışı düşünmüyorlar" ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in emri ile 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta bir yıl geride kaldı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşta milyonlarca Ukraynalı da ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Savaşın yıl dönümünde tarafların yaptığı açıklamalarla çatışmaların süreceği mesajı verilirken ‘barış’ için yoğun çaba sarf eden ülkeler arasında Türkiye bulunuyor.
YAŞANAN KRİZLERİ ANKARA DEVREYE GİREREK ÇÖZDÜ
‘Arabulucu’ konumunda olan ve Antalya’da iki ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren Türkiye ayrıca ‘gıda krizinin’ çözümü için de tahıl koridorunu devreye soktu. Yapılan anlaşmalar ile birlikte bir kriz daha Ankara’nın diplomasi trafiği sayesinde aşılırken Putin ile Zelenski arasındaki görüşmeye Batı pek yanaşmıyor.
“BATI İKİLİ ZİRVEYE KARŞI”
Rus Sputnik ajansına önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi ve Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, ABD ve İngiltere'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasında bir görüşme organize etmesine karşı çıktığını söyledi. Erhan, "ABD ve İngiltere, Putin ve Zelenskiy'nin Erdoğan'la görüşmesini, ortak fotoğraf vermelerini istemiyor. Azami düzeyde uzatılmış bir savaş istiyorlar. Ukraynalıların geleceğini ve barışı düşünmüyorlar" dedi.