Cunta destekçileri sokağa indi! Nijer darbecilere karşı yardım istiyor
Nijer’de gerçekleşen askeri darbe sonrası yaşananlar, Fransa'dan ABD'ye kadar birçok ülkenin yakın takibinde. Rus Wagner şirketinin de darbeyi desteklemesi üzerine Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou, darbecilere karşı uluslararası yardım çağrısında bulundu.
25 milyonluk Batı Afrika ülkesi Nijer’deki askeri darbe, bölgesel gerilimi yükseltti. Fransa’dan ABD’ye birçok ülke, zengin maden yataklarına sahip olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Nijer'e gözünü dikmiş durumda.
Son olarak Rus Wagner şirketinin de darbeyi selamlaması üzerine Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou, ülkesindeki darbecilere karşı uluslararası yardım çağrısında bulundu.
Mahamadou, basına yaptığı açıklamada, Batı Afrika'da demokrasinin savunulması gerektiğini vurgulayarak, darbecilere karşı uluslararası camiadan yardım istedi.
ÜLKESİNE DÖNEMEDİ
Uluslararası bir toplantı için İtalya'ya gittiğini, darbecilerin sınırları kapatması nedeniyle ülkesine dönemediğini belirten Mahamadou, Fransa'da bulunduğunu aktardı.
Mahamadou, darbeyle ilgili, "Bu bir felaket çünkü Nijer hassas bir ülke. 4 milyon kişi gıda sorunu yaşıyor ve ülkede 300 bin mülteci bulunuyor" dedi.
"DEMOKRATİK ÜLKE OLARAK KALMALIYIZ"
Mali, Burkina Faso ve Gine'de 2020'den beri yaşanan darbeleri hatırlatan Mahamadou, Nijer'deki darbe yönetiminin tanınması durumunda Batı Afrika'da demokrasinin tamamen tehlikeye gireceğini vurguladı.
Mahamadou, "Bu durum ECOWAS ülkeleri için bir hayatta kalma, uluslararası toplum için de güvenilirlik meselesidir. Nijer demokratik bir devlet olarak kalmalı" dedi.
Başbakan Mahamadou, "Nijer, bölgede demokrasiyi desteklemek ve güneydeki ülkelerde terörün yayılışını engellemek için temel taşıdır" ifadesini kullandı.
WAGNER'DEN DARBEYE DESTEK
Geçtiğimiz ay Rusya'da başarısız bir isyana liderlik etmesine rağmen hâlâ aktif olan paralı asker şirketi Wagner’in Lideri Yevgeny Prigojin, Nijer’deki askeri darbeyi “iyi bir haber” olarak selamladı ve düzeni sağlamak için savaşçılarını teklif etti.
Reuters’ın haberine göre Wagner ile bağlantılı Telegram uygulaması kanallarında Prigojin’e ait olduğu söylenen bir sesli mesaj, darbeyi, “Batılı sömürgecilerden çok gecikmiş bir kurtuluş anı” olarak tanımladı ve savaşçılarının düzeni sağlamaya yardımcı olmaları teklifinde bulundu.
FRANSA'NIN KARARINA CUNTA DESTEKÇİLERİNDEN TEPKİ
Nijer'de Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un Başkanlık Sarayı'nda Muhafız Alayı tarafından alıkonulmasıyla gerçekleştirilen darbenin ardından Fransa Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımlarını ve bütçe desteğini askıya aldı.
Fransa’nın darbenin ardından Nijer’e yönelik mali yardımı kesmesi protestoların da fitilini ateşlemişti. Binlerce cunta destekçisi Nijerli, 30 Temmuz’da Fransa Büyükelçiliği önünde toplanarak protesto gösterilerine başlamıştı. Pazar günü yapılan eylemde ise Fransa’nın Niamey Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler Fransa bayraklarını ateşe vermişti.