Tgrt Haber

Cunta Nijer'de yeni kabineyi açıkladı yeni başbakan belli oldu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Ağustos 2023 12:45 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 12:52
Cunta Nijer'de yeni kabineyi açıkladı yeni başbakan belli oldu

Nijer'de darbe gerçekleştiren cunta, yeni kabineyi açıkladı. Başbakanlığa Lamine Zeine Ali Mahamane getirildi.

Nijer​ Devlet Başkanı Mohamed Bazoum​'un 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmasının ardından 28 Temmuz'da ise Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani'nin geçiş hükümetinin başkanı olduğu açıklandı.

Bugün cunta yönetimi yeni kabineyi açıkladı. Bölge ülkeleri tarafından Bazoum’un serbest bırakılması çağrılarına rağmen oluşturulan kabinede, atamalar Tchiani tarafından gerçekleştirildi. Gece saatlerinde açıklanan Tchiani başkanlığındaki kabinede 21 bakan yer aldı.

Askeri ve sivil isimlerin yer aldığı kabinede geçici Başbakanlığa getirilen Lamine Zeine Ali Mahamane, aynı zamanda Ekonomi ve Finans Bakanlığı görevini de yürütecek.

Tchiani’nin yardımcısı olarak kabul edilen eski Genelkurmay Başkanı Salifou Mody, Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Devlet kanalında darbe​ bildirisini okuyan Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ise Gençlik ve Spor Bakanı oldu.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Cunta Nijer'de yeni kabineyi açıkladı yeni başbakan belli oldu

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...