Tgrt Haber

Dağcılığın en büyük gizemini çözebilecek keşif! 100 sene sonra Everest'te bulundu

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com
11 Ekim 2024 16:16 - Güncelleme : 11 Ekim 2024 16:37
Dağcılığın en büyük gizemini çözebilecek keşif! 100 sene sonra Everest'te bulundu

100 yıl önce Everest'e tırmanışı sırasında ortadan kaybolan 22 yaşındaki Irvine'in cesedi hala bulunamadı. Ancak kaybolan bir İngiliz dağcıya ait olduğu düşünülen bir ayak, dağcılığın en büyük gizemlerinden birini çözebilecek bir keşifle Everest Dağı'nda bulundu.

İngiliz dağçı Andrew "Sandy" Irvine, Haziran 1924'te partneri George Mallory ile Everest'e tırmanmaya çalışmıştı ancak ikili tırmanış sırasında dağda kaybolmuştu.

Daha sonra partnerinin cansız bedenine ulaşılsa da Irvine'in cesedi hiçbir zaman bulunamadı. Ancak geçen ay National Geographic belgeseli çeken bir dağcı ekibi, eriyen buz tabakasında ortaya çıkan bir ayağa rastladı.

Dağcılığın en büyük gizemini çözebilecek keşif! 100 sene sonra Everest'te bulundu - 1. Resim


"ANITSAL VE DUYGUSAL BİR AN"

Ekibi yöneten Jimmy Chin, keşfi "anıtsal ve duygusal bir an" olarak tanımladı.

Everest’e ilk defa tırmananların Edmund Hillary ve Tenzing Norgay olduğu biliniyor. Ancak bu keşif yeni bir soruyu beraberinde getirdi: Hillary ve Norgay’dan 29 yıl önce zirveye çıkılabilmiş miydi?

Irvine ve Mallory çiftinin başarılı olup olmadığını kanıtlayabilecek, yanlarında taşıdıkları filmli bir kamera olduğu iddiası, Irvine’in cesedine henüz ulaşılamadığı için halen cevaplanamadı.

Dağcılığın en büyük gizemini çözebilecek keşif! 100 sene sonra Everest'te bulundu - 2. Resim


DNA​ ÖRNEĞİ ALINDI

National Geographic raporuna göre, İngiliz yetkililer ayağın kimliğini bir DNA örneği alarak doğrulamaya çalışıyor.

Ancak film ekibi, botun içinde bulunan çorabın üzerinde "A.C. Irvine" işlemesi olması nedeniyle bunun Irvine'e ait olduğundan oldukça emin.

Kaybolduğunda 22 yaşında olan Irvine, bir asırdır dağcılık dünyasını meraklandıran bir keşif gezisinin en genç üyesiydi. Irvine ve Mallory, en son 8 Haziran 1924'te zirveye doğru yola çıktıklarında canlı olarak görüldü.

Mallory'nin cesedi ancak 1999'da bir Amerikalı dağcı tarafından bulunabildi.

Dağcılığın en büyük gizemini çözebilecek keşif! 100 sene sonra Everest'te bulundu - 3. Resim

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Deniz11 Ekim 2024 16:53

Bin yıl olmuş gibi sanki artık bu gizemi de çözebilirler mi diye merak ediyorum Umarım aile üyeleri rahat bulurlar böylece

Sonraki Haber Yükleniyor...