Tgrt Haber

Dağılmanın eşiğinden dönen 6'lı masa dünya basınında: Kargaşa içinde ittifakı kurtarmaya çalışıyorlar 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
06 Mart 2023 20:11 - Güncelleme : 06 Mart 2023 20:24
Dağılmanın eşiğinden dönen 6'lı masa dünya basınında: Kargaşa içinde ittifakı kurtarmaya çalışıyorlar 

6'lı masada yaşanan 'Cumhurbaşkanı adayı' krizi dünya basınında da geniş yankı buldu. Meral Akşener'in adaylık resti sonrası dağılmanın eşiğine gelen masa tekrardan 6'lıya dönerken yaşanan krizler dünya basınında geniş yankı buldu. Uluslararası Haber ajansı AP, "Kargaşa içinde kalan bir ittifakı kurtarmaya çalışıyorlar" derken ABD merkezli gazete Washington Post ise "İYİ Parti Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarına Başkan Yardımcılığı İstiyor" diyerek haberi okurlarına duyurdu. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu​'nun adaylığı konusunda masada 'dayatma' olduğu gerekçesiyle ayrılan İYİ Parti lideri Meral Akşener​'in önerdiği, Mansur Yavaş​ ve Ekrem İmamoğlu​ için 'yetkili' Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi kabul edilince masaya geri döndü. 

Yaşanan bu 3 günlük kriz dünyanın gözünü Ankara'ya çeviriken, uluslararası basınında geniş yankı buldu. Uluslararası Haber ajansı AP bu gelişmeyi 'Türk partileri Erdoğan'a karşı ittifakı kurtarmak için acele ediyor' başlığı ile takipçilerine servis etti. 

"KARGAŞAYLA İTTİFAK..."

AP haberinde, "Muhalefet siyasileri Pazartesi günü, Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'a meydan okuyacak adayın belirlenmesi konusundaki anlaşmazlığın ardından kargaşa içinde kalan bir ittifakı kurtarmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

ABD merkezli Washington Post, Meral Akşener'in CHP'de 13 yıldır Seçim kazanamayan Kılıçdaroğlu yerine belediye başkanlarından birini desteklediğini hatırlatırken İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Akşener ile görüştüğü bilgisine yer verdi. 

Voice of America (Amerika'nın Sesi) 'İYİ Parti Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarına Başkan Yardımcılığı İstiyor' dedi. Haberde Akşener'in bu teklifinin kabul edilmesinin muhalefet bloğunu yeniden bir araya gelmesini sağlayabileceğinin altı çizildi.

"TÜRK BLOĞU YENİDEN BİR ARADA"

Yunan Kathimerini gazetesi Ankara'daki gelişmeyi 'Türk muhalefeti bloğu yeniden birleştirebilecek anlaşmayı kabul etti' başlığı ile okurlarına sundu.

Bir başka Yunan gazetesi Protothema Akşener'in 'İmamoğlu ve Yavaş'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması koşulu ile ittifaka döneceğini yazdı. Aynı haberde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu teklife olumlu yaklaştığı bilgisine yer verildi.

Haberde CHP'li üst düzey bir yetkilinin İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapmaları yönündeki teklifin kabul edildiğini bilgisini paylaştığı belirtildi. 

"MUHALEFET FIRSATI KAÇIRDI" 

ABC News 'Kilit Türk siyasetçi Erdoğan'a karşı ittifaka yeniden katıldı' başlıklı haberinde Maplecroft'un Orta Doğu ve Kuzey Afrika Analisti Hamish Kinnear'ın şu yoruma yer verdi;

'Muhalefet ittifakının zamanı daralıyor ve Şubat ayındaki yıkıcı depremin ardından Erdoğan'a karşı muhalefeti pekiştirmek için altın bir fırsatı şimdiden kaçırdılar.'

"YENİDEN BİRLEŞMEYE ÇALIŞIYORLAR"

France 24 bu gelişmeyi 'Türkiye'nin parçalanmış muhalefeti seçimler öncesinde yeniden birleşmeye çalışıyor' başlığı ile okurlarına duyurdu.

Haberde 'Türkiye'nin çekişen muhalefet liderleri, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyacak ortak bir aday üzerinde anlaşmaya varmak için son bir girişimde bulunmak üzere Pazartesi günü bir araya geldi' ifadesine yer verildi. 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...