Tgrt Haber

Danimarka, Norveç ve Kanada'dan uyarı: Ukrayna'yı terk edin

12 Şubat 2022 10:19
Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta vuracağına dair istihbarat bilgisini kamuoyuna paylaştı.

Rusya'nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı gerçekleştireceği iddia edildi. Danimarka, Norveç ve Kanada gibi ülkeler Kiev'in bombalanacağı söylentileri sonrası vatandaşlarına 'Ukrayna'yı terk edin' çağrısı yaptı.

Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta vuracağına dair istihbarat bilgisini kamuoyuna paylaştı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz derinleşirken dünya basınında art arda savaş sesleri yükselmeye başladı. 2014’ten Ukrayna-Rusya sınırındaki Moskova yanlısı ayrılıkçıları destekleyen Rusya’nın bu hafta içinde Kiev’i bombalayacağına dair bir iddia ise Alman basınına konuşan istihbarat kaynaklarından geldi.

16 ŞUBAT'TA VURACAK

Almanya’nın çok okunan dergilerinden Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta vuracağına dair istihbarat bilgisini kamuoyuna paylaştı. CIA ve diğer istihbarat birimlerinin de bu haftaya dikkat çektiği kaydedilirken, 'Birçok diplomat ve askeri yetkili, ABD’nin gizlice brifing verdiğini ve Rusya’nın planı ile ilgili birçok bilgiyi verdiğini söyledi.

Rusya’nın işgalinin yanı sıra Rus birimlerinin tek tek hangi rolleri üstleneceği de kayıtlara geçti.' ifadesi yer aldı. Bölgede gerilim artarken birçok ülkeden de Ukrayna’daki vatandaşlarına uyarı geldi. İngiltere, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bölgedeki vatandaşlarının Ukrayna’yı terk etmesi yönünde uyarıda bulundu.

DANİMARKA'DAN UYARI

Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan da yapılan açıklamada, Danimarkalılara 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri tavsiye edildi. Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise yaptığı basın toplantısında, 'Rusya'nın mantıksız ve çılgınlık derecesinde Ukrayna'ya yönelik tehditlerinden endişe duyuyoruz' dedi.

NORVEÇ'TEN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

Norveç Dışişleri Bakanlığı da 'Ukrayna ve Rusya sınırındaki ciddi ve öngörülemeyen güvenlik durumu' nedeniyle vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmelerini istedi. Bakan Anniken Huitfeldt, Ukrayna'daki vatandaşlarının ülkeye dönmesi yönünde tavsiyede bulundu. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı yazılı açıklamada, 'Ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya ve durumu izlemeye devam ederken, Ukrayna'daki tüm Kanadalıları ülkeyi hemen terk etmek için gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırıyorum.' ifadesini kullandı.

KANADALILARA SEYAHAT MESAJI

Bakan Joly, '1 Şubat'tan bu yana devam eden Rus tehditleri ve silahlı çatışma riski nedeniyle Kanadalıları Ukrayna'ya tüm seyahatlerden kaçınmaya çağırıyoruz. Ayrıca, halihazırda Ukrayna'da bulunan Kanadalılardan ticari yollar halen mevcutken ayrılmalarını istiyoruz. En yüksek önceliğimiz Kanadalıların güvenliği' duyurusunda bulundu. Ukrayna'daki diplomatik personelin hizmet vermeye devam ettiğini hatırlatan Joly, ‘'Ancak, bunu yapma yeteneğimiz ciddi şekilde sınırlanabilir.' dedi.

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, muhtemel bir Ukrayna işgali için Rusya'yı 'ağır maliyetler' yaşayacağı konusunda uyardı. Trudeau, 'Rusya'nın asker varlığını artırmaya devam etmesinden ve harekete geçmek için aktif olarak bahaneler aramasından endişe duyuyoruz. Bunun yerine Rusya gerilimi düşürmeli. Bu gelişen bir durum, ancak sonuç şu: Rusya ile çatışma istemiyoruz. Ancak Ukrayna halkının kendi geleceğini belirleme hakkına sıkı sıkıya bağlı kalmaya kararlıyız.' diye konuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...