Tgrt Haber

'Dehşeti nasıl tarif edebilirim' diyen BM yetkilisinden dünyaya çağrı: Sudan'a insani yardım gerek

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
11 Kasım 2023 11:17 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 11:24
'Dehşeti nasıl tarif edebilirim' diyen BM yetkilisinden dünyaya çağrı: Sudan'a insani yardım gerek

BM Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilcisi Nkweta-Salami basına yaptığı açıklamada, Sudan'da aylardır devam eden iç savaşı "korkunç" ve "acımasız" olarak ifade ederken, ülke nüfusunun yarısının da insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sudan​ Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta-Salami, basına yaptığı açıklamada, ülkedeki insani krize dikkati çekti. Ülkede yaklaşık 7 aydır devam eden iç savaş​ nedeniyle nüfusun yarısının insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklayan Nkweta-Salami, Sudan'daki durumu "korkunç" ve "acımasız" olarak değerlendiren Nkweta-Salami, "Açıkçası dehşetin nasıl tarif edileceğini bilemiyorum." dedi.

Nkweta-Salami, BM olarak 12 milyon kişiye insani yardım hedeflediklerini kaydederek, bu sayının ihtiyaç duyulan yardımların neredeyse yarısını teşkil ettiğini vurguladı. Sudan'da 7'nci ayına giren iç savaşta taraflar, başkent Hartum​'un yanı sıra ülkenin batı ve güney batısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.

Sudan hükümetinin, uluslararası topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunduğu Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK)​, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşamaması nedeniyle şu ana kadar başarısız oldu.

29 Nisan 2023 itibariyle askeri durum
29 Nisan 2023 itibariyle askeri durum

2023 SUDAN İÇ SAVAŞI 

Sudan'daki çatışmalar, eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in 30 yıllık iktidarının Nisan 2019’daki halk devrimiyle yıkılmasının ardından yıllarca süren ekonomik ve siyasi krizlerin akabinde ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki iktidar mücadelesi sebebiyle 15 Nisan sabahı başkent Hartum’da patlak verdi ve hızla güney ve batıdaki kentlere yayıldı.

15 Nisan 2023'te Sudan genelinde, özellikle başkent Hartum ve Darfur bölgesinde, ülkenin askeri hükümetinin rakip grupları arasında çatışmalar çıktı. 18 Nisan itibariyle en az 188 kişi öldürüldü. Çatışma, paramiliter Hızlı Destek Güçleri'nin (HDK) önemli hükümet bölgelerine yaptığı saldırılarla başladı. Başkent Hartum da dahil olmak üzere Sudan genelinde hava saldırıları, topçu ateşi ve ağır silah sesleri bildirildi (15 Nisan 2023 itibarıyla).

Hem HDK lideri Mohamed Hamdan Dagalo hem de fiili lider Abdel Fattah al-Burhan, genel askeri karargah, Başkanlık Sarayı, Hartum Uluslararası Havaalanı, Ordu şefinin resmi konutu ve Sudan TV merkezi dahil olmak üzere önemli hükümet sitelerini kontrol ettiklerini ifade etti.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...