Tgrt Haber

Dışişleri’nden Taliban'ın kadınlara üniversite yasağına tepki: Karar tekrar gözden geçirilmeli

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
21 Aralık 2022 13:36 - Güncelleme : 21 Aralık 2022 13:40
Dışişleri’nden Taliban'ın kadınlara üniversite yasağına tepki: Karar tekrar gözden geçirilmeli

Son dakika haberi: Afganistan’dan kadın öğrencilere üniversiteye giriş yasağına Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Eğitimin tüm bireylerde fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanılması gerektiği belirtilen açıklamada alınan kararın tekrar gözden geçirilmesi için Taliban yönetimine çağrıda bulunuldu.

Afganistan’da Taliban​ yönetimi kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı. Daha önce kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine izin vermeyen Taliban’ın üniversitede yasağına dünyanın farklı noktalarından peş peşe tepki geldi.  İkinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerinin eğitimine ara verilmesini isteyen Taliban bu kararını ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdi.

SÖZCÜ KALINDAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Taliban yönetiminin aldığı yasak kararına tepki gösterdi. Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" dedi.

https://twitter.com/ikalin1/status/1605293848418308107

BİR AÇIKLAMA DA DIŞİŞLERİ’NDEN GELDİ

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla Taliban yönetimine tepki gösterdi. Eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çeken Bakanlık, Taliban yönetimine kararı gözden geçirmesi yönünde çağrıda bulundu.

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VURGUSU”

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Afganistan’da yükseköğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim​ yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz. Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan’da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahsekonu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların biran evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...