Dışişleri'nden Ukrayna'daki seçimler için önemli açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili," Demokratik yetkinin ülkedeki krizin aşılması için çok önemli bir fırsat oluşturduğu kanaatindeyiz" açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da dün yapılan ve Petr Poroşenko'nun zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçimlerinin geniş katılımla gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyulduğunu belirterek, "Devlet Başkanlığı makamınca elde edilen meşru ve demokratik yetkinin, ülkenin uzun süredir içinde bulunduğu krizin halkın tüm kesimlerini ve ülkenin tüm bölgelerini kapsayan katılımcı ve anlamlı bir diyalog süreciyle aşılması için çok önemli bir fırsat oluşturduğu kanaatindeyiz" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs'ta halkın geniş katılımıyla gerçekleştirilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. Açıklamada, Ukrayna halkı, ülkelerinin birliği, istikrarı ve istikbali için seçimlere yüksek bir katılım göstererek sergiledikleri demokratik olgunluk ve irade dolayısıyla tebrik edildi.
Uluslararası kuruluşlarla çeşitli ülkelerden çok sayıda gözlemcinin izlediği seçimlerin demokratik standartlara uygun olarak özgür ve adil bir biçimde gerçekleştirildiği hususunda şüphe bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Hem uluslararası kuruluşlar bünyesinde hem de ikili düzeyde ülkemizden gözlemcilerin de izlediği seçimlerin sonuçları halkın tercihini ve iradesini yansıtmıştır. Bu çerçevede, Devlet Başkanlığı makamınca elde edilen meşru ve demokratik yetkinin, ülkenin uzun süredir içinde bulunduğu krizin halkın tüm kesimlerini ve ülkenin tüm bölgelerini kapsayan katılımcı ve anlamlı bir diyalog süreciyle aşılması için çok önemli bir fırsat oluşturduğu kanaatindeyiz. Esasen seçimler öncesinde yuvarlak masa toplantılarıyla başlatılmış olan bu diyalog sürecinin, yeni Devlet Başkanının göstereceği siyasi irade ve kararlılıkla, bundan sonra daha da güçlenerek tüm toplum kesimlerinin talep ve kaygılarının karşılanabileceği bir uzlaşı zeminine dönüşeceği ümidini taşıyoruz. Bu amaçla, kamu düzenini bozan kanun dışı tüm eylemlere, işgallere ve hukuka aykırı her türlü şiddete son verilmesi ve taleplerin demokratik mecralarda ifade edilmesi şarttır." Bakanlık açıklamasında, Ukrayna'da devam eden krizin diyalogla sona erdirilerek, siyasal istikrarın yeniden sağlanması ve ülkenin refah ve ekonomik kalkınma yolunda ilerlemeye başlamasının Türkiye'nin en büyük temennisi olduğu, bundan bölge ve ilgili tüm ülkelerin kazançlı çıkacağı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu süreçte, Türkiye, Ukrayna'yla yakın işbirliğinde bulunmaya ve çeşitli alanlardaki tecrübelerini paylaşmaya devam edecektir. Bu vesileyle, 300 bin soydaşımızın yaşadığı Kırım'daki fiili durumun da Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve temel insan hak ve özgürlüklerinin korunması dahil uluslararası hukuk çerçevesinde diplomatik yollardan çözüme kavuşturulması yönündeki görüşümüzü tekrar vurguluyoruz."