Doğu Guta Nerede? Harita Üzerinde Doğu Guta Nerede? Esad Rejimi ve Rusya Neden Bombalıyor?
Suriye iç savaşında en büyük dramların yaşandığı Şam'ın Doğu Guta banliyösü 5 yıldır Esad rejimi ve Rusya'nın ablukası altında. Her geçen gün yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Doğu Guta'da bu olaylar ne zaman son bulacak? Peki Doğu Guta nerede? Harita üzerinde nerede yer alıyor? Esad rejimi Doğu Guta'yı neden bombalıyor? İşte detaylar...
Suriye iç savaşında en büyük dramların yaşandığı Şam'ın Doğu Guta banliyösü 5 yıldır Esad rejimi ve Rusya'nın ablukası altında. Her geçen gün yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Doğu Guta'da bu olaylar ne zaman son bulacak? Peki Doğu Guta nerede? Harita üzerinde nerede yer alıyor? Esad rejimi Doğu Guta'yı neden bombalıyor?Son gelişmeleri ve süreci haberimizde derledik...
DOĞU GUTA NERESİ, NEDEN ÖNEMLİ?
Son iki haftada 500'e yakın sivilin katledilmesi "Doğu Guta nerede, neden önemli?" sorularını da gündeme getirdi. Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinin 10 kilometre doğusunda yer alan Doğu Guta'da yarısı çocuk 400 bin sivil yaşıyor.
SONDAKİKA! DOĞU GUTA'DA ATEŞKES BAŞLADI
Suriye Doğu Guta için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden çıkan ateşkes kararı, bugün uygulanmaya başlandı. Rusya lideri Putin'in emriyle Doğu Guta'da her gün sabah 09.00'dan öğle 14.00'e kadar silahlar susacak. Rejim ve Rusya'nın bombardımanı altında olan bölgede son günlerde 500'den fazla insan yaşamını yitirdi.
Gûtâ denilen bölge, Suriye’nin başkenti Şam’ı (kuzeydeki Kasiyun tepesini bir tarafa bırakırsak) doğu, batı ve güneyden kuşatan bir ova ve tarih boyunca yeşil bostanlarıyla meşhur. Şam’ı besleyen Guta zirai açıdan dünyanın en verimli gölgelerinden kabul ediliyor. Kadim Arap coğrafyacıları bu bölgeyi nehirleri, meyve ağaçları ve bostanlarıyla meşhur, Şam ileri gelenlerinin köşkleriyle bezeli, dünyanın harikulade yerlerinden biri olarak tavsif ederler. Adına kitaplar yazılmış Guta bugün önemli ölçüde şehirleşmiş olsa da, savaştan evvel baharları hâlâ Şam halkının piknik bölgesiydi. Şam’ın ortadan ikiye ayıran Barada nehri ve kanalları buradan geçer. Batı ve Doğu Guta olarak ikiye ayrılır. Doğu Guta’da Birze, Dûma, Arbin, Caramâna, Kefer Batna ve İstanbul’a giden otobüslerin de garajı olan Harasta gibi Şam’ın önemli banliyölerini (Rîf-i Dımaşk) barındırır ve Osmanlı’nın son döneminde elli bin olan nüfusunun günümüzde 400 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu nüfusun dörtte biri savaş nedeniyle bölgeden ayrıldığından, Doğu Guta’da elân 300 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Önemli ölçüde arkeolojik eserin yanı sıra pek çok sahabe mezarının yer aldığı Guta, Kudüs fatihi Selahaddin Eyyûbî’nin de en sevdiği yerlerdendi.
ASTANA'DA DOĞU GUTA ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
Rejim, "terörizmle mücadele" bahanesinin arkasına sığınıyor. Doğu Guta'daki "teröristlerin" sivilleri canlı kalkan yaptığını, başkenti füzelerle hedef aldığını iddia ediyor.
Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'de Doğu Guta'yı gerginliği azaltma bölgesi ilan etti. Ancak Rusya, garantörü olduğu rejimin ateşkesi defalarca ihlal etmesini engellemedi.
İKİ HAFTADA 500 KİŞİ KATLEDİLDİ
Halk, 5 yılı aşkın süredir abluka altında. Yaklaşık 1 senedir bölgeye yeterli gıda ve tıbbi malzeme gönderilemiyor. Bebekler, çocuklar ve hastalar, yeterli beslenemedikleri ve tedavi edilemedikleri için can veriyor. Son 3 ayda 700 sivilin öldürüldüğü bölgede son 2 haftada düzenlenen saldırılarda ise 500'e yakın kişi katledildi.
REJİM, DOĞU GUTA'YA 46 KEZ KİMYASAL SALDIRIDA BULUNDU
Rejim, Doğu Guta'ya savaşın başından bu yana 46 defa kimyasal silah saldırısı düzenledi. 21 Ağustos 2013'teki katliamda bin 400'den fazla sivil öldü. Rejim, bu yıl da 3 defa klor gazı saldırısı düzenledi. 21 Ağustos 2013'teki saldırıdan, ABD Beşşar Esad yönetimini sorumlu tutmuştu. Saldırı yapılan bölgenin de muhaliflerin elindeki bir bölge olması ve muhaliflerin de sarin gazını elde etmesinin zorluğu gözleri Şam yönetimine çevirmiştir. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında ise pek çok farklı rakam verilmiştir. Sayı, 281 ile 1729 arasında değişmektedir.
2013 YILINDA BÖLGEDE SARİN GAZI SALDIRISI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ
21 Ağustos 2013 tarihinde, Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine sarin saldırısı gerçekleştirilmişti. Muhaliflerin iddiasına göre Suriye Ordusu saldırıyı gerçekleştirmiştir. ABD de katliamdan Beşşar Esad yönetimini sorumlu tutmuştur. Saldırı yapılan bölgenin de muhaliflerin elindeki bir bölge olması ve muhaliflerin de sarin gazını elde etmesinin zorluğu gözleri Şam yönetimine çevirmiştir. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında ise pek çok farklı rakam verilmiştir. Sayı, 281 ile 1729 arasında değişmektedir.