Tgrt Haber

'Dost olmayan ülkelere' yeni yaptırım: Putin, vergi anlaşmalarını kısmen iptal etti

08 Ağustos 2023 19:07 - Güncelleme : 08 Ağustos 2023 19:12
'Dost olmayan ülkelere' yeni yaptırım: Putin, vergi anlaşmalarını kısmen iptal etti

Batı'nın yaptırımlarına direnmeye çalışan Rusya, dost olmayan ülkeler' olarak bilinen batılı ülkelerle yapılan vergi anlaşmalarındaki bazı hükümleri iptal etti.

Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya alan Rusya'dan Batı'yı kızdıracak yeni bir hamle geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'dost olmayan ülkeler' sıfatıyla adlandırdıkları batılı devletlerle yapılan vergi anlaşmalarındaki bazı hükümleri iptal ettiklerini duyurdu.

Putin tarafından imzalanan karara göre; dost olmayan ülkelerle gelir ve varlıklara yönelik çifte vergilendirmeleri kapsayan anlaşma hükümleri iptal edildi.

Rus hükümetine, söz konusu hükümlerin iptalinin ekonomiye etkisini azaltma talimatının verildiği kararnamede, Rusya Dışişleri Bakanlığı da ilgili ülkelere iptallere ilişkin gerekli bilgilerin verilmesiyle görevlendirildi.

ABD'NİN YAPTIRIMINA KARŞI HAMLE

ABD Hazine Bakanlığı tahıl anlaşmalarının tek tarafla askıya alınmasına karşı Rusya'nın askeri ve savaş çabalarını destekleyen ürünlere erişimini engellemek için önlemler aldıklarını duyurmuştu.

Açıklamada, Rusya'nın metal ve madencilik sektöründen elde ettiği geliri düşürmek, gelecekteki enerji kapasitesini baltalamak, Rusya'nın uluslararası finansal sisteme erişimini azaltmak ve havacılık ile savunma sektörleri için ihtiyaç duyduğu G7 tarafından üretilen teknolojiden mahrum bırakmanın hedeflendiği aktarılmıştı.

DOST OLMAYAN ÜLKELER LİSTESİ

Dost Olmayan Ülkeler Listesi, Rus hükümeti tarafından yayınlanan ve "Rusya'ya, Rus şirketlerine ve vatandaşlarına karşı düşmanca eylemlerde bulunan" ülkelerin yer aldığı liste olarak biliniyor. 

Liste ilk olarak Mayıs 2021'de ABD Çek Cumhuriyeti'nden oluşuyordu. 24 Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımların ardından liste genişletildi. Tüm G7 üye ülkeleri ve 27 Avrupa Birliği üye ülkesinin tamamı da listede yer alıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...