Tgrt Haber

DSÖ'den Gazze'deki insani felaket için acil çağrı: Tarih hepimizi yargılayacak

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
08 Kasım 2023 00:21 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 00:47
DSÖ'den Gazze'deki insani felaket için acil çağrı: Tarih hepimizi yargılayacak

Gazze'ye yönelik saldırılarında binlerce sivili öldüren İsrail'e uluslararası kurumların ateşkes çağrısı sürüyor. Saldırılarda 10 binden fazla insanın öldürüldüğüne dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, "Bu insanlık felaketi daha ne kadar sürecek? Tarih hepimizi yaptıklarımıza göre yargılayacak" dedi.

İsrail, ablukaya aldığı Gazze​'de binlerce sivilim ölümüne yol açan saldırılarına devam ediyor.  Gazze'de Deyr el-Beleh kentindeki bir mahalleyi bombalayan İsrail'in  saldırısında çok sayıda sivilin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları sonrası Gazze için ateşkes​ çağrısında bulundu.

'BU FELAKET DAHA NE KADAR SÜRECEK?'

Bir aydır Gazze'de yoğun bombardıman yaşandığını vurgulayan Ghebreyesus, "10 bin insan öldü. Bunların 4 binden fazlası çocuktu. Bu insanlık felaketi daha ne kadar sürecek?" diye sordu.

'TARİH HEPİMİZİ YARGILAYACAK'

Tüm tarafları insani bir ateşkesi kabul etmeye ve kalıcı barış için çalışmaya çağıran Ghebreyesus, "Rehinelerin derhal serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Tarih hepimizi bu trajediyi sona erdirmek için yaptıklarımıza göre yargılayacaktır" ifadelerini kullandı dedi.

BM: SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDEBİLİR 

BM​ İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in dün ve bugün Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıların “savaş suçu” teşkil edebileceğini ifade etti.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği hava saldırılarının ardından çok sayıda sivil can kaybı ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bunların savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırılar olduğuna dair ciddi endişelerimiz var"

CAN KAYBI 10 BİNİ AŞTI

Gazze'deki Filistin​ Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 237'si çocuk, 2 bin 719'u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...