DSÖ’den uyarı: Bir haftada ikiye katlandı
DSÖ’den korkutan maymun çiçeği açıklaması geldi. Açıklamaya göre, 30 ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığı bir hatada ikiye katladı.
Endemik bir virüs olan maymun çiçeği dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Daha önce uyarılarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) vakalara dair yeniden açıklamalar geldi. DSÖ maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 30 ülkede tespit edildiğini ve endemik olmadığı (Orta Afrika ve Batı Afrika harici) ülkelerde doğrulanmış en az 550 vakanın olduğunu açıkladı. Böylelikle, maymun çiçeği virüsünün endemik olmadığı yerlerdeki vaka sayısı birkaç günde, neredeyse iki katına çıkmış oldu.
DSÖ yetkilisi Rosamund Lewis, "Salgının aynı anda birden fazla yerde gerçekleştiği göz önüne alındığında, gördüğümüz şey gerçekten farklı. Böyle bir durum daha önce görülmedi" dedi. Lewis, şimdiye kadar tespit edilen vakaların büyük çoğunluğunun eşcinsel ilişki sonucu virüse yakalandığı bilgisini paylaştı. Norveç'in Halk Sağlığı Enstitüsü de Norveç'te ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini söyledi. Portekiz'de de 19 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 119'a yükseldi. Portekizli yetkililer vakaların hepsinin 40'larındaki erkekler olduğunu aktardı. DSÖ ayrıca bu yıl 7 Afrika ülkesinde 1400'ü aşkın maymun çiçeği vakasının görüldüğünü bildirdi
BU TÜRDE YÜZDE 10 ÖLÜM
Maymun çiçeği virüsü, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde bir ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
ŞİMDİ DE DOMATES GRİBİ
Hindistan'da yeni bir virüs türü tespit edildi. Hindistan'da 6 Mayıs'tan beri yeni bir virüs nedeniyle sağlık yetkilileri teyakkuzda. Ülkenin doğusunda görülen bu hastalık vücutta bıraktığı kırmızı lekeler ve yüksek ateş gibi semptomlar nedeniyle "domates gribi" ya da "domates humması" olarak anılıyor. Virüs özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor. Yetkililer, 80'i aşkın çocukta virüsün saptandığını açıkladı. Hintli doktorlar "Domates humması yaşamı tehdit eden bir hastalık değil, ancak bulaşıcı. Kişiden kişiye yayılabiliyor" ifadelerini kullandı.