Tgrt Haber

Küresel kıtlık kapıda! Birçok ülke acil durum pozisyonuna geçti

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
06 Temmuz 2022 06:14 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 06:20
Küresel kıtlık kapıda! Birçok ülke acil durum pozisyonuna geçti

Son dönemde mevsim sıcaklıklarının değişmesi ve yağışlarda yaşanan düşüş sadece Afrika’yı değil tüm dünyanın her bölgesinde kuraklık manzaralarını ortaya çıkardı. Avrupa’daki göller, nehirler kurumaya başlarken gıda krizi kapıda. Bazı ülkeler yaşanan gelişmeler sonrasında acil durum pozisyonuna geçti.

Küresel çapta iklim krizi​ artık kapıda değil, içeri girdi. Sıcaklıkların ve mevsimlerin değişmesi ile birlikte adeta dünya ‘kıtlık’ ile mücadeleye başladı. İtalya’da 70 yılın en ağır kuraklığı ile mücadele ediyor. Tarım üretiminin kalbi Po Vadisi’nde içme suyu karneye bağlandı. Hidroelektrik enerji üretimi ise dibe vurdu. İspanya​ ve Portekiz’de de durum beter. Gıda üretimi ve turizm sektörü ağır bedel ödeme korkusu yaşamaya başladı.

İSPANYA VE PORTEKİZ’DE SICAKLIK REKORU

İspanya ve Portekiz en az 1.200 yıldır en kurak iklimlerini yaşıyor ve bu hem gıda üretimi hem de turizm için ciddi sonuçlar doğuruyor. Yapılan çalışmalar, bu yüzyılın sonuna kadar yağış seviyesinin yüzde 10 ila 20 daha düşebileceği yönünde. Bu yıl mayıs ayı İspanya’da kaydedilen en sıcak ay oldu. Bölgedeki en uzun nehir olan Tagus Nehri tamamen kuruma riskiyle karşı karşıya kaldı. İklim değişikliği sonucu yağışlar 1950’den beri yılda 5-10 mm azaldı, yüzyılın sonuna kadar %10-20’lik bir düşüş bekleniyor. Güney İspanya’da ise 2100 yılına kadar zeytin üretiminde %30’luk bir düşüş öngörülüyo

KURAKLIK​ REN’İ VURDU

Almanya ekonomisi için çok önemli bir su yolu olan Ren Nehri’nin su seviyesi artan sıcaklıklardan dolayı hızla düşüyor. 1.233 km’lik uzunluğu ile Avrupa’nın en uzun nehirlerinden biri olan Ren Nehri’nin denize döküldüğü kollarından birinde ise Avrupa’nın en büyüğü Rotterdam Limanı bulunuyor. Ölçümlere göre Ren Nehri’nin su seviyesi her geçen gün düşüyor. En kurak sezonunu 2018 yılında yaşayan nehirdeki su seviyesi, şu anda 2018’in de altında kaldı. Kaub şehrinde suyun derinlik seviyesi bir metrenin altına indi, bazı yerlerde teknelerin geçişini engelleyen adacıklar oluştu. Almanya’da her yıl gemilerle taşınan bütün yüklerin yaklaşık yüzde 80’in Ren üzerinden taşındığına dikkat çeken uzmanlar, Strasbourg ve Basel’e kadar uzanan bu taşımacılık ağının ciddi darbe alacağını kaydetti. Uzmanlar, su seviyesinin 40 cm’ye kadar düşmesi durumunda nehir taşımacılığının imkânsız hâle gelebileceğini söylüyor.

60 YILIN REKORU

Çin Meteoroloji İdaresine göre sıcak hava dalgaları önümüzdeki iki hafta içinde kuzey Çin’i etkisi altına alacak. Yetkililer, önümüzdeki dört ila altı gün boyunca 250 milyondan fazla insanın 40 dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalacağını belirtti. Çin genelinde haziran ayı 1961’den bu yana en sıcak dönemini yaşadı.

13 MİLYON SOMALİLİ AÇ

Somali’de son 40 yılın en şiddetli kuraklığı sebebiyle gıda ve su sıkıntısı çekiliyor. Halkın yüzde 80’i aşırı kuraklık şartlarıyla savaşıyor, 13 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. Bölgede peş peşe üç yağmur döneminde de yağışların beklenenin çok altında gerçekleşmesi, yeni gıda krizini tetikliyor. Somali hükûmeti, etkisini artıran kuraklıktan dolayı 23 Kasım 2021’de ülke genelinde “acil durum” ilan etmişti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...