Tgrt Haber

Dünya Mursi için ayakta! Karara tepki yağıyor

17 Haziran 2015 00:41
Dünya Mursi için ayakta! Karara tepki yağıyor

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezalarına dünyadan tepki yağdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da karara tepki verilmesi konusunda uluslararası kamuoyuna çağrı yapmıştı.
BM: İDAM KARARI UYGULANMASIN
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, verilen idam kararları nedeniyle derin endişe duyduğunu bildirerek Mısır'a idam cezalarını uygulamama (moratoryum) çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter'in, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yaklaşık 100 kişiye idam cezası verilmesinden derin endişe duyduğu belirtilerek, BM'nin her ne şart altında olursa olsun idam cezasına karşı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Mısır'a, "Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme İkinci İhtiyari Protokolü"nü onama ve idam cezalarının uygulanmaması (moratoryum) çağrısı yaptığı belirtildi.

Söz konusu protokolde, taraf ülkelerden idam cezalarının uygulamasını durdurmaları ve idam cezasının kaldırılması için her türlü önlemi almaları isteniyor.

Genel Sekreter Ban'ın Mısır'daki idam kararlarının etkileri konusunda da uyarıda bulunduğu kaydedilen açıklamada, Ban'ın "Kitlesel yargılamalar soncunda verilen idam cezalarının uzun dönemde Mısır'ın istikrarı üzerinde olumsuz etkileri olabilir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ban'ın, çoğulculuk ve tüm seslerin duyulmasına verdiği önem vurgulanarak, Genel Sekreter'in Mısırlı yetkililere, temyiz sürecinde sanıklara yasaların tanıdığı hakların sağlanması ve adil bir şekilde yargılanmalarının garanti altına alınması çağrısı yaptığı ifade edildi.

 "TEMYİZ İHTİMALİ VAR"

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, basın toplantısında AA'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, idam cezasına karşı duruşlarının bilindiğini belirterek, "Halen bu kararların temyiz edilme ihtimali var. Mahkeme sürecinin ilerleyişine ilişkin duyduğumuz kaygıları daha önce de belirttik. Bu konudaki değerlendirmelerimiz sürüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası topluma yaptığı çağrı da hatırlatılarak BM'nin bu konuda ne yapabileceğinin sorulması üzerine de Haq, "BM olarak tüm ülkelerde yargılama süreçlerinin yasalara uygun ve adil bir şekilde gerçekleşmesi konusunda ısrar ediyoruz" dedi.
BEYAZ SARAY: KARARDAN DERİN RAHATSIZLIK DUYUYORUZ
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarıyla ilgili olarak, "Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız. Özellikle de kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz" dedi.

Earnest, günlük basın toplantısında, Mursi'ye idam kararı ve müebbet hapis cezası verildiğini hatırlattı.

"Mısır mahkemesinin, eski Cumhurbaşkanı Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren kararından derin rahatsızlık duyuyoruz" ifadesini kullanan Earnest, Mursi'nin avukatının kararı temyize götürme niyetinde olduğunu anımsattı.

Earnest, şunları kaydetti:

"ABD olarak, Mısır'da çeşitli siyasilere yönelik tutuklamalar ve mahkumiyetlere yönelik defalarca kaygılarımızı dile getirdik. Prosedürlerin, yalnızca uluslararası değerlere aykırı olmakla kalmayıp aynı zamanda tüm Mısırlıların hak ettiği istikrara da zarar verecek şekilde yürütülmesinden kaygılıyız. Özellikle de Mısır'ın uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu olmayan şekilde yürütülen ve muhalifler ile sivil toplum liderleri de dahil şiddetten uzak aktivistlere ve hatta bağımsız gazetecilere karşı sıklıkla kullanılan kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz. Bu uygulamalar adil değil ve Mısır'da hukukun üstünlüğüne yönelik güvenin altını kazıyor."

Earnest, bu konudaki mesajlarını kamuoyunda ortaya koyduklarını ve Mısırlı yetkililerle de doğrudan konuştuklarını bildirdi.
İNGİLTERE'DEN TEPKİ
İngiltere, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında bugün verilen müebbet hapis ve idam cezalarından derin endişe duyduğunu bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, "İngiliz hükümeti, Mursi ve 100'den fazla kişiye verilen idam cezasından derin endişe duymaktadır. Bu endişe, karar ilk açıklandığında da belirtilmiştir" denildi.
Bakanlık, bugün onanan cezalarla ilgili temyize gidileceğinden haberdar olduğunu belirttiği açıklamasında, "İngiltere, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayanan daha istikrarlı bir Mısır'ı desteklemektedir. Bundan sonraki yasal süreçleri yakından takip etmeye devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.
Mısır mahkemesi, bugün Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında, "casusluk" davasında müebbet hapis, "hapishaneler baskını" davasından ise idam cezası vermişti.
YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN TEPKİ
Yeşiller Partisi Milletvekili ve Mısır Sorumlusu Franziska Brantner, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasının onanması sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "sesini yükseltmesini" istedi.
      
Mursi'ye verilen idam cezası sonrası AA muhabirinin sorularını cevaplayan Brantner, verilen ölüm cezasının uzun süredir devam eden keyfi ve kabul edilemez mahkeme kararlarının en alt noktası olduğunu vurguladı.
      
Kararın Mısır'ın mevcut rejiminin daha önce olduğu gibi Müslüman Kardeşler'e savaş açmasının bir sonucu olduğunu belirten Brantner, "Bu karar sayesinde Müslüman Kardeşler, El Kaide ve DAEŞ ile bir tutulmuştur" ifadesini kullandı.
      
Brantner, "Karar sayesinde Mısır'ın mevcut rejimi ülkedeki ve bölgedeki krizin üstesinden gelme şartlarını derinden yaralamıştır" ifadesini kullanarak, kararın özünde ulusal uzlaşmanın sağlanmasını kuvvetlendirmesi gerekirken, kararın ulusal uzlaşmayı boğduğunu belirtti.
      
Alman Hükümeti'nin iki hafta önce Mısır'ın şu anki Cumhurbaşkanı Sisi'ye kırmızı halı serdiğini hatırlatan Brantner, şu değerlendirmelerde bulundu:
      
"CDU ve CSU Birlik Partileri'nin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder Mısır'daki hukuki durumunu övmüştür. Eğer Bayan Merkel ölüm cezası konusundaki eleştirilerinde ve tutumunda samimiyse, Mursi hakkında verilen bu ölüm cezasına karşı sesini yükseltmelidir."
      
MURSİ BAŞKA BİR ÜLKEYE GÖNDERİLMEMELİ
      
Brantner, ölüm cezasının doğal olarak kendi değerleriyle uyuşmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
      
"Mursi'nin başka bir ülkeye gönderilmesi bizim görüşümüze göre söz konusu değildir. Yeşiller iki hafta önce Sisi'nin Almanya'ya davet edilmesini protesto etmiştir. Alman Hükümeti (bu davetle) kendinin (konuyla ilgili) önceki görüşlerini yok saymıştır. Sisi Almanya'ya Mısır'daki parlamento seçimleri yapıldıktan sonra gelebilmeliydi."
FRANSA İNSAN HAKLARI LİGİ: KARAR KABUL EDİLEMEZ
LDH, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarının kabul edilemez olduğunu bildirdi. LDH'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün kamuoyuna duyurulan Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerine verilen cezaların "haksız" olduğu kaydedildi. Açıklamada, kararların "tamamen kabul edilemez" olduğu vurgulandı.
      
Mısır mahkemesi, "Hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.
      
Mahkeme "Casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN KARARA KINAMA
 Uluslararası Af Örgütü, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesi kararını kınadı. Uluslararası Af Örgütü İsveç Sözcüsü Elisabeth Löfgren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezalarının onanmasını örgüt olarak kınadıklarını belirterek, "İdamların durdurulması için dünyanın dört bir tarafındaki bürolarımız kanalıyla etkili protestolar yapacağız” dedi. Dünyadaki bütün idam cezalarına karşı olduklarını kaydeden Löfgren, "Mursi'ye verilen ceza Mısır'daki adalet sisteminin tamamen çöktüğünü gösteriyor. Eğer dünya olarak Mursi'nin idam edilmesini önleyemezsek, Mısır felaketin eşiğine gelir” ifadelerini kullandı. Uluslararası Af Örgütü üyelerinin bulundukları ülkelerdeki Mısır büyükelçiliklerini arayarak kararı protesto ettiklerini ifade eden Löfgren, "Mısır adalet sisteminin Sisi'nin etkisinde olduğunu tespit ettik. Mursi'nin idam cezasının onanması tamamen siyasi bir karardır. Ve Sisi'nin isteği doğrultusunda yargıçlar karar verdi" değerlendirmesinde bulundu.
ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA ÇAĞRI
Kararların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunmuştu.
"Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir" diyen Erdoğan, "Darbe yönetimin talimatlarıyla verilen idam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...