Dünyanın başı yarasalarla belada, Covid-19 benzeri virüs keşfedildi
Bilim insanları, yarasalarda tüm dünyayı yaklaşık 3 yıldır pençesine alan Covid-19 benzeri bir virüs buldu. Acil olarak bilgilendirilen DSÖ'nün konuyla ilgili araştırma yaptığı kaydedildi.
Tüm dünyayı pençesine alan Covid-19 ile mücadele devam ederken bilim insanları korkutan bir keşif yaptı. ABD’li bilim insanları yarasalarda Covid-19 benzeri yeni bir virüs keşfettiklerini açıkladı. Virüsün insanlara bulaşabileceğinden ve mevcut Covid-19 aşılarına karşı dirençli olunabileceğinden korkuluyor. Bilim insanları tarafından acil olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün bilgilendirilmesinin ardından örgüt bünyesindeki bir ekibin araştırma yaptığı belirtildi.
İDDİALARI GÜÇLENDİRDİ
Covid-19’la devam eden 3 yıllık mücadele aşı ile önemli bir noktaya geldi. Dünyada baskın olan, bulaşıcı olmasına rağmen daha az ölümcül Omicron varyantı ile bir miktar toplumsal bağışıklık elde edildi. Ancak bu yeni gelişme, Koronavirüs ailesinin üyeleri olan sarbecovirüslerin Asya ve Doğu Avrupa'da yaygın olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.
KÖKENİ TAM BELLİ DEĞİL
ABD'deki Washington Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Michael Letko şunları söyledi: "Araştırmamız ayrıca sarbekovirüslerin Asya dışındaki vahşi yaşamda hatta Khosta-2 virüsünün bulunduğu batı Rusya gibi yerlerde dolaştığını gösteriyor. Küresel sağlığa ve aşı kampanyalarına bir tehdit oluşturuyor.” Virüsün kesin kökenleri net olmamakla birlikte şu anda DSÖ’deki bir ekip tarafından araştırılıyor. Khosta-2 ilk olarak iki yıl önce bir yarasada bulundu. Sağlık görevlileri bunun Covid gibi hayvandan insana bulaşması halinde insan hücrelerini enfekte edebileceğini buldu.
"MEVCUT AŞILAR YETERSİZ"
Araştırmacılar, bulguların yalnızca Covid-19 gibi tek bir soya değil geniş bir virüs yelpazesini kapsayan aşılar geliştirmenin önemini vurguladığını söyledi. Dr. Letko, "Maalesef, mevcut aşılarımızın çoğu, insan hücrelerine bulaştığını bildiğimiz belirli virüslere veya bizi enfekte etmek için en büyük riski teşkil ediyor gibi görünenlere göre tasarlanmıştır. Ama bu sürekli değişen bir liste. Tüm sarbekovirüslere karşı koruma sağlamak için bu aşıların tasarımını genişletmemiz gerekiyor."
"VİRSÜLERİ YAKINDAN İNCELEYİNCE ŞAŞIRDIK"
Son yıllarda, çoğunlukla Asya'daki yarasalarda olmak üzere yüzlerce sarbekovirüs bulundu. Dr. Letko şunları söyledi: “Çoğu durumda, insanları enfekte etmiyorlar. Başlangıçta Khosta-1 ve Khosta-2 virüsleri bir tehdit değildi. Genetik olarak, bu garip Rus virüsleri dünyanın başka yerlerinde keşfedilen diğer virüslere benziyordu, ancak SARS-CoV-2'ye benzemedikleri için kimse onların gerçekten heyecanlanacak bir şey olduğunu düşünmedi. Fakat onlara daha fazla baktığımızda, insan hücrelerini enfekte edebildiklerini görünce gerçekten şaşırdık. Bu virüsler, nereden geldikleri ve hangi bölgelerin ilgili olduğu konusundaki anlayışımızı biraz değiştiriyor."
PLoS Pathogens dergisinde yazn bilim insanları, Khosta-2'nin "rahatsız edici özellikler" gösterdiğini söyledi. Bunun nedeni, Covid-19 gibi insan hücrelerini enfekte etmek için bir spike protein kullanması olduğu kaydedildi.
DAHA ÖNCE 3 VİRÜS TESPİT EDİLMİŞTİ
Paris'teki Pastör Enstitüsü'nde bir virolog Eric Eloit ve ekibi yeni bir araştırmaya imza attı. Eloit ve ekip, Laos'un kuzeyindeki mağaralarda bulunan 645 yarasadan tükürük, dışkı, idrar gibi örnekler topladı ve incelemeye başladı. Araştırmalar sonucunda yarasalarda Covid-19'un yakın akrabası olan 3 virüs tespit edildi.