Dünyanın dört bir yanında İsrail'e tepkiler büyüyor
Dünyanın birçok kentinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.
Dünya Kudüs Günü'nde İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamak ve Filistin'e destek vermek için Afganistan'ın kuzeyinde gösteri düzenlendi. Mezar-ı Şerif'te toplanan yüzlerce gösterici, ''Kahrolsun İsrail'' ve ''Yaşasın Filistin'' sloganları atarak Gazze’deki sivillerin ölümüne neden olan İsrail saldırılarını kınadı. Gösteride konuşan Belh Vali Yardımcısı Muhammed Zaher Vahdet, İslam ülkelerinin, İsrail'in Gazze'deki masumları katletmesine tepki göstermesi gerektiğini belirtti. İslam alemine birlik ve beraberlik çağırısında bulunan Vahdet, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını bir an önce durdurulmasını istediklerinin söyledi. Belh İl Şura Başkanı Muhammed Afzal Hadid de zulüm karşısında susmanın da suç olduğunu ifade ederek ''İsrail'in bu saldırıları karşısında biz susarsak, başkaları da susarsa kim sesini yükseltecek? Artık birlik zamanı geldi'' dedi.
Hadid, İsrail'in zalimce saldırıları karşısında susanları Allah'ın da affetmeyeceğini, tarihin de unutmayacağını vurguladı. Konuşmaların ardından tekbirler eşliğinde İsrail bayrağı ateşe verilirken Gazze'deki durumu anlatan fotoğraflar sergilendi.
Mısır
Mısır'ın çeşitli kentlerinde sokaklara inen darbe karşıtları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve askeri darbeyi protesto etti.
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısıyla Süveyş, Beni Süveyf, Minya, İskenderiye, Şarkıye, İsmailiye, Kefr eş-Şeyh ve Dimyat kentlerinde cuma namazı öncesi İsrail saldırıları protesto edildi.
İsrail'in telin edildiği gösterilerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin resimleri taşındı.
Gösterilerde, Mısır yönetimi, Gazze'deki insani krizin çözümü konusunda isteksiz davranmakla suçlandı.
Yemen
Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen cuma gösterilerinde yüzlerce Yemenli Gazze'ye destek için toplandı. Sana'nın Sittin meydanında cuma namazı çıkışı toplanan göstericiler Gazze'ye destek sloganları attı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Yemen'de de büyük bir öfkeye neden oluyor. Hafta boyunca süren ve değişik platformların düzenlediği Gazze'ye destek gösterilerine Yemen Devrim gençliği de katıldı.
Şebab'us Sevra (Devrim Gençliği) aktivistleri tarafından Gazze'ye destek çağrılarına cuma namazında kadınlı ve çocuklu yüzlerce kişi cevap verdi. Meydanda toplanan göstericiler Filistin bayrakları ve Gazze yazılı pankatlarıyla zafer işaretleri yaptı.
İrad edilen uzun ve Gazze ağırlıklı hutbede İslam dünyasına çağrılarda bulunuldu. Göstericiler sık sık İsrail karşıtı sloganlar atıp Filistin halkına destek mesajları verdi. ''Yemen'den Gazze'ye kardeşlik köprüsü'' temalı destek dövizleri açılarak ''Cihat'' çağrıları yenilendi.
Macaristan
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de de protesto gösterisi düzenlendi.
Macaristan'da ikinci parti konumunda bulunan aşırı sağcı Jobbik Partisi'nin Budapeşte'de düzenlediği protesto gösterisine çok sayıda Macar katıldı. Yapılan konuşmaların ardından, grup daha sonra destek için Filistin Büyükelçiliğine yürüdü.
Jobbik Partisi Genel Başkanı Gabor Vona, burada yaptığı konuşmada, Avrupalıların İsrail'i protesto konusunda çok tedirgin olduğunu çünkü antisemitist damgası yemekten korktuğunu söyledi.
Filistin'in Budapeşte Büyükelçisi Marie Antoinette, destek yürüyüşü yapan Macar gruba Filistin Büyükelçiliği önünde teşekkür etti.
AA'ya konuşan Jobbik Partisi Genel Başkanı Vona, Macaristan'da bu mitingin benzerini maalesef daha önce de yaptıklarını belirterek "Umarım bu son olur. Filistin'e ve Ortadoğu'ya barışın gelmesini umuyorum" dedi.
Vona, ''Filistin'in de bir devlete sahip olma hakkını destekliyoruz. Umarım ABD, Avrupa Birliği ve diğer büyük güçler İsrail'i uluslararası anlaşmaları uygulamaya zorlar'' dedi.
Ürdün
Ürdünlüler, İsrail'in Gazze saldırılarına karşı direnen Filistinlilerle dayanışma gösterisi düzenledi.
Cuma namazı sonrası başkent Amman'daki El-Hüseyni Camisi önünde toplanan Ürdünlüler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına direnen Filistinlilere destek ve İsrail'i protesto gösterisi düzenledi.
Filistinlilere destek sloganları atan protestocular, Gazze'ye yönelik saldırılara tepki göstermeyen Arap liderlerini kınadı.
Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), kadın ve gençlik kollarının katıldığı ptotestoda göstericiler, Ürdün hükümetine İsrail ile ticari ilişkileri kesme ve İsrail'in Amman büyükelçisini sınır dışı etme çağrısı yaptı.
Filistin'e ve özellikle İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'ye destek talebinde bulunan protestocular, Refah sınır kapısının kapatılmasını kınadı.
Öte yandan, Ortadoğu'daki en büyük Filistinli mülteci kampı olma özelliği taşıyan Beka'da da halk, Cuma namazı sonrası Kudüs Camisi önünde toplanarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. Protestocular, Ürdün hükümetine İsrail büyükelçisini sınır dışı etme çağrısı yaptı.
Ülkenin kuzeyindeki İrbid kentinde ise Cuma namazı sonrası bir araya gelen Ürdünlüler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybettiğine ve binlercesinin de yaralandığına dikkati çekerek, İsrail'in saldırılarını "cinayet" olarak nitelendirdi.
Atina
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'dan (SYRIZA) tepki geldi.
SYRIZA parlamento grubu, Atina'daki İsrail Büyükelçiliğine gönderdiği bildiride, İsrail hükümetine derhal Gazze Şeridi'nde tüm kara ve hava askeri operasyonları sona erdirmesi çağrısında bulundu.
Bildiride, İsrail hükümetinin askeri operasyonlara son vererek uluslararası teminatlar altında ateşkes ilan etmesi ve Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırması gerektiği kaydedildi.
Barışın sağlanabilmesi için İsrail hükümetinin önemli yollar araması gerektiği belirtilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:
''Radika Sol Koalisyon partisi olarak İsrail'in Gazze'ye kara ve havadan saldırılarını kınıyor ve derhal son bulmasını istiyoruz. Bu operasyonlar uluslararası insan haklarını ihlal ederek yüzlerce Filistinlinin ölmesine binlercesinin yaralanmasına yol açtı. SYRIZA olarak İsrail hükümetinin öncelikle uluslararası teminatlar altında ateşkes ilan etmesi ve Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırmasını talep ediyoruz.''
Bildiride son olarak SYRIZA'nın Yunanistan-İsrail ilişkilerine önem verdiğini fakat Gazze'de yaşananların iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamadığı ifade edildi.
İran
İran’da her yıl Kudüs Günü olarak kabul edilen ramazan ayının son cuma günü, İsrail’in Gazzeli sivillere yönelik saldırılarının şiddetini arttırması sebebiyle yoğun protestolara sahne oldu. Tahran’ın farklı noktalarından Tahran Üniversitesi’ne yürüyen binlerce İranlı, dini liderleri Hamaney’den cihat fetvası vermesini istedi.
Kudüs Günü dolayısıyla ülke genelinde bir çok şehirde yürüyüşler gerçekleştirilirken, gösterilerin en büyüğü başkent Tahran'da düzenlendi. Binlerce Tahranlı sabah saatlerinde şehrin farklı noktalarından cuma namazının toplu bir şekilde kılındığı Tahran Üniversite’sine yürüdü. Ellerinde Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıyan göstericiler, sık sık “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm” ve “İngiltere’ye ölüm” sloganları attı.
Başkent Tahran’da gerçekleştirilen Kudüs Günü yürüyüşüne Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yargı Başkanı Amuli Laricani, Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, Dini Lideri’in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve Filistin’in Tahran Büyükelçisi Salah Zavavi katıldı ve birçok İranlı bakan katıldı.
İsrail’in Gazzeli çocuk ve kadınlar başta olmak üzere sivilleri hedef alan saldırılarını protesto eden Tahranlılar, dini liderleri Ayetullah Ali Hamaney’in cihat fetvası vermesi halinde savaşa hazır şeklinde sloganlar attı. Göstericiler, daha sonra “İsrail’e ölüm” sloganları eşliğinde İsrail bayrakları yaktı.
Ramazan ayı olması ve kırk dereceyi aşan aşırı sıcaklara rağmen çocuklarıyla birlikte yürüyüşe katılan vatandaşların üstüne, itfaiye ekipleri tarafından sık sık su serpildi. Birçok ambulans aracı da yol kenarlarında hazır bekletildi. Yürüyüşe ayrıca birçok engelli vatandaşın tekerlekli sandalyeyle katılması dikkat çekti.
Daha sonra Tahran Üniversitesi’nde cuma namazı kılan Tahranlılar, namazın ardından Gazzeliler için topluca dua etti. Üniversite içerisindeki alana sığmayan binlerce kişi, çevredeki caddelerde namazlarını ifa etti.
Tahranlılar, İran Kızılayı’nın Gazze için başlattığı para yardımı kampanyasına da katkıda bulundu.
Şam
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Suriye'nin başkenti Şam'da protesto edildi.
Binlerce kişi, tarihi Emevi Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından İsrail'in saldırılarını protesto etti.
Cami çıkışında Suriye, İran ve Hizbullah bayraklarıyla Hamidiye Çarşısı'nın meydanını dolduran protestocular, İsrail aleyhinde sloganlar attı.
İskeçe
İskeçe’de, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun (BTTDK) düzenlediği yürüyüşle protesto edildi.
Danışma Kurulu’nun çağrısı üzerine İskeçe Meydanı'ndaki tarihi saat kulesi önünde bir araya gelen binlerce İskeçe ve Gümülcineli Türk, tekbir getirerek, Gazze’ye yapılan saldırıları protesto etti. Türkçe, Yunanca ve İngilizce, “Gazze’ye özgürlük”, “Uyanın, Gazze’de masum insanlar ölüyor”, "Katliamı durdurun", "Katil İsrail" yazılı döviz ve pankartların taşındığı gösteriye Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, PASOK Rodop milletvekili Ahmet Hacıosman, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş, çeşitli azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
"Filistin’de yaşanan baskılar ve ölümler kabul edilemez"
Ahmet Mete, gösteriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTTDK’nın kararıyla düzenlenen eylemin amacının Filistin’deki mazlumların sesinin dünyaya duyurulmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi. İskeçe’de Türk azınlığın ilk kez bu şekilde bir eylem yaptığını belirten Mete, “İnşallah buradan çıkacak sesimiz Filistin’deki mazlumlara bir merhem ve katliamlara seyirci kalan çağdaş dünyaya da bir uyarı olur” dedi.
Gümülcine Müftüsü Şerif ise İslam coğrafyasının üzerinde son zamanda kara bulutların dolaştığını ifade ederek, “Filistin’de yaşanan baskılar ve ölümler kabul edilemez. Biz, Batı Trakya Türkleri olarak İslamın bize emrettiği, peygamberimizin bizlere vasiyet ettiği üzere kardeşlerimizi destek vermeyi amaçlıyoruz. Umarım bu eylem mazlum kardeşlerimiz için, İslam için hayırlara vesile olur” diye konuştu.
"Saldırıya bir an önce son verilsin"
Bu arada, BTTDK'dan yayımlanan bildiride, “Gazze’ye karşı etnik ve dini nefret duygusuyla planlandığı anlaşılan ve artık açıkça katliam boyutuna varan bu saldırılar tüm dünyaya karşı insanlık suçu teşkil etmektedir” ifadesi kullanıldı.
Gazze’de masum sivil halkı hedef alan saldırıların Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı tarafından büyük endişe ve acıyla izlendiği belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:
“Tarihi boyunca halkının maruz kaldığı acıları her vesileyle hatırlatan İsrail’in bugün kendisinin aynı insanlık suçunu tekrarlamasını, bundan da öte dünya kamuoyunun Gazze’de İsrail’in devlet eliyle uyguladığı terör ve katliama seyirci kalmasını anlayamıyoruz. Bu saldırılara bir an evvel son verilmesi için derhal harekete geçilmesinin ve benzer saldırıların dünyanın neresinde olursa ve hangi dini, etnik, kültürel grubu hedef alırsa alsın zamanlıca önlenmesinin tüm insanların üzerinde bir farz olduğuna inanıyoruz. İsrail’in saldırıları sonucunda şehit düşen Filistinli kardeşlerimize Allah-u Teala’dan rahmet, yaralılara acil şifa, evlatlarını ve yakınlarını kaybeden kardeşlerimize sabır diliyoruz.”
Lahey
İsrail’in Gazze’ye yönelik iki haftayı aşkındır devam eden saldırıları Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.
Dünya Kudüs Günü kapsamında Lahey Adalet Divanı önünde ve Lahey’deki Transvaal semtinde düzenlenen iki ayrı gösteride, İsrail’in saldırıları kınandı.
Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’de soykırıma son”, “Filistin’e özgürlük”, “İsrail, Gazze saldırılarına son ver” ve “Filistin Filistin halkınındır” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, sık sık tekbir getirerek Gazze’ye destek mesajı verdi.
“Kudüs Komitesi”nin Lahey Adalet Divanı önünde düzenlediği gösteride grup adına konuşan İsmail Karabağ, başta Filistin olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanların çeşitli saldırılar ve eziyetlere maruz kaldığını söyledi.
Gazze’de şu anda bir insanlık faciasının yaşandığını belirten Karabağ, batılı devletlerin mazlum Filistin halkının ölümüne seyirci kaldığını dile getirdi. Yaşanan bu sessizliği kınadıklarını kaydeden Karabağ, Birleşmiş Milletler’in (BM) saldırıları durdurmak için harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.
Filistin toprağı olan Kudüs’ün işgal altında olduğuna da değinen Karabağ, bu mübarek toprakların özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti.
Berlin
Almanya'nın başkenti Berlin'de aralarında Yahudilerin de olduğu binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti.
Almanya Filistin Toplumu Derneği ile İnsan Onuru ve Hakları Derneği'nin öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen protesto yürüyüşü için aralarında Yahudilerin de olduğu yaklaşık 4 bin kişi, Wilmersdorf Strasse'de toplandı.
Buradaki bir kamyonetin üzerinde kurulan sahneden Arapça ve Almanca, İsrail'in son düzenlediği saldırılar nedeniyle Gazze'de yaşanan dram anlatıldı. İsrail aleyhine slogan atan kalabalıktaki bazı kadınların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Bu sırada kalabalığın 50 metre ilerisinde antisemitizm karşıtı 500 kişilik sol bir grup toplandı. Berlin polisi, taşkınlık çıkarmak isteyen kişilere zamanında müdahale ederek olayın büyümesini engelledi. İsrail'i protesto eden grubun Kurfüstendam Caddesi'nden yürüyüşe geçmesi üzerine sol grup dağıldı.
Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan kalabalıktakiler, şiddet içerikli slogan atmamaları konusunda sık sık polis yetkililerince uyarıldı. İsrail'i protesto eden grubun önünde iki hahamın yürümesi ise dikkati çekti.
Yürüyüş güzergahındaki cadde boyunca birkaç yerde toplanan ve ellerinde İsrail bayrakları taşıyan İsraillilerin, Filistin ve Hamas aleyhine sloganlar atması gerginliğe neden oldu. Kalabalığın içine girerek cebindekiİsrail bayrağını açmak isteyen bazı kişiler de polis tarafından alandan uzaklaştırıldı.
İnsan Onuru ve Hakları Derneği (HDR) Genel Başkanı Şevki Karasu, Gazze'ye düzenlenen saldırılarda yaşanan acılara dikkat çekmek için toplandıklarını belirterek, "Gazze'deki insanların haklarını ihlallerini herkes görsün, tüm Avrupa görsün istiyoruz. Yürüyüş sırasında bazı Yahudiler çok provokatif hareketlerde bulundu ancak sağduyulu hareket ederek yürüyüşü sorunsuz tamamladık" diye konuştu.
Kalabalığın önünde 2 hahamın yürüdüğünü dile getiren Karasu, "Ortadoks Yahudiler, bizim düşüncelerimizi paylaşıyorlar, dindar insanlar. Siyonizme karşı, İsrail rejimine karşı, kendi yüreklerini ortaya koyan insanlar" şeklinde konuştu.
"Her gün o insanları düşünüyorum ve çok üzülüyorum"
Yürüyüşe katılan İngiliz yönetmen Cynthia Beatt, Gazze'de süren katliamın insanları çok üzdüğünü vurgulayarak, "Bu katliamlar Almanların, İngilizlerin ve Amerikalıların adına yapılıyor ama biz buna karşıyız. Angela Merkel, Barack Obama ve David Cameron halkları temsil etmiyor" dedi.
"Her gün o insanları düşünüyorum ve çok üzülüyorum. İnsanların çoğu böyle düşünüyor ancak hükümetlerimiz bizi dinlemiyor" ifadesini kullanan Beatt, İsraillilerin hepsinin de Gazze'de olup bitenleri desteklemediğini belirtti.
Çeşitli İsrailli insan hakları gruplarının haksızlığa karşı mücadele verdiğini söyleyen Beatt, insanların siyonist manipülasiyona maruz kaldığını dile getirerek, "Kimse İsrail'in devlet teröründen bahsetmiyor" dedi.
Alman Melanie Schneider da "Ben de çocuk sahibiyim ve Gazze'deki insanlar nasıl dayanıyor bilemiyorum. Çok adaletsiz bir savaş ve bunun protesto edilmesi gerekiyor. Bu nasıl olursa olsun" ifadesini kullandı.
New York
New York’un ünlü Times Meydanı’nda toplanan 5 binden fazla kişi, İsrail’i ve Gazze’de yaşananlara seyirci kalan ülke ve uluslararası kuruluşları kınadı.
Sloganlar atarak tepkilerini dile getiren göstericiler, eylem süresince Filistin bayrakları ile “Özgür Filistin”, “İşgal suçtur”, “Filistin çok yaşa” ve “Çocuklarımızı öldürmeyi bırakın” yazılı dövizler taşıdı. Gösteri sırasında açılan Türk bayrakları dikkati çekti.
Başta Yahudi gruplar olmak üzere çok sayıda ülke vatandaşından destek gören eylemcilere bazı Amerikalılar ise tepki gösterdi.
Times Meydanı’ndaki 3 bloğu dolduran göstericiler daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Merkezi yakınlarındaki İsrail’in BM Daimi Temsilciliği önüne kadar yürüdü. Burada da bir süre devam eden eylem, olaysız sona erdi. Gösteri ve yürüyüş sırasında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Hahamlardan İsrail'e tepki
Haham Chaim Bleier ise "Bugün burada İsrail devletini protesto etmek için geldik. Çünkü İsrail devleti Musevilerin adına konuşma hakkına sahip değil. Çok sayıda insan İsrail devletini reddediyor. Ayrıca bu insanlar Gazze'de olup bitenleri kınıyor. Yahudilerin adına, özgür Gazze, özgür Filistin diyorum" diye konuştu.
Haham Holhtlauser Alter de Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için yürüyüşe katıldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Biz siyonist İsrail'in onlara verdiği acıyı hissediyoruz. Musevi olmak bir dine ait olmak demektir. Siyonizmin ise daha 120 yıllık bir geçmişi var. Museviliği millileştirmeye çalışıp, siyasileştiriyorlar ve işgal edip şiddet uyguluyorlar. Biz Allah'a inanan Yahudileriz ve sürgünde yaşamalıyız."
Cenevre
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi.
BM binasının giriş kısmında, Filistin bayrağı sallayan katılımcılar, İsrail aleyhinde sloganlar atarak, BM'nin Gazze'deki drama sessiz kalmasını protesto etti.
BM binasının önünde bulunan meydanda, kara mayınlarına karşı mücadeleyi simgeleyen ve bir ayağı kırık olan sandalyeyle eyleme devam edildi.
Türk vatandaşlarının da destek verdiği gösteride, Filistin bayrağının renklerinden oluşan balonlar havaya bırakıldı.
Belçika
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Belçika'nın başkenti Brüksel'de protesto edildi.
Merkez tren garı önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişilik grup, yoğun güvenlik tedbirleri altında AB kurumlarının yakınındaki Jean Rey Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Filistin bayrağı taşıyan göstericiler, İsrail'in işgal, ilhak ve katliam politikasını lanetledi.
Göstericiler Avrupa Birliği'ne Gazze'deki sivil katliamının kınanması ve İsrail'e yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.
Bu arada AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, sivillerin sığındığı Beyt Hanun'daki BM okulunun İsrail tarafından vurulması sonucu 16 Filistinlinin öldürülmesi başta olmak üzere sivil katliamlarını kınadı ve saldırıların soruşturulmasını istedi.
Ashton, taraflara derhal ateşkes ilan etmeleri çağrısı yaptı.