Dünyanın en eski sanat eseri bulundu: 226 bin yıllık el izleri
Çin'deki Tibet platosunda bulunan bir kayadan çıkarılan ve 226 bin yıl öncesine ait olduğu saptanan bir mağara resmi, dünyanın en eski sanat eseri unvanını kazandı.
Dünyanın en eski sanat eseri, 226 bin yıl öncesine ait bir kayada bulunan el izleri oldu. Çin'in Tibet platosunda yer alan kayadaki izlerin sanatsal amaçla yapıldığını kaydeden uzmanlar, bu eserin, tarihin bilinmeyenlerine ışık tutacağı konusunda hemfikir.
Bournemouth Üniversitesi ve Guangzhou Üniversitesi'nden çok uluslu bir araştırma ekibi, Quesang'da, Tibet Platosu'nda, 169 bin ile 226 bin yıl öncesine ait olduğunu belirledikleri, Buz Devri'nden kalma beş el ve ayak izi buldu. Traverten olarak bilinen bir kaplıca çevresinde biriken tatlı su kireçtaşında korunan izlerin boyutunu dikkate alan bilim insanları, bu el ve ayakların sahibinin 7 ile 12 yaş arasındaki çocuklar tarafından bilinçli olarak yapıldığını ifade etti.
"NORMAL BİR YÜRÜYÜŞLE BIRAKILMADI"
Baskıların tarihlendirilmesinin travertende bulunan uranyumun bozunmasına dayanan ve Tibet Platosu'ndaki en eski hominin işgaline dair kanıt sağlayan radyometrik bir yöntem kullanılarak yapıldığı düşünülüyor.
Bournemouth Üniversitesi Çevre ve Coğrafya Bilimleri Profesörü Matthew Bennett tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Baskılar normal yürüyüşle bırakılmadı ve muhtemelen şimdiye kadarki en eski eser, İzler, hareketsiz veya parietal sanat örneği olabilecek bir şeye kasıtlı olarak bırakılmış görünüyor. "
"HAYAL EDEBİLİRSİNİZ"
Bennett konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "Bu çocukların bir kaplıcanın yanında çamurda oynadıklarını, bugün bir çocuğun çimentoda yapabileceği gibi binlerce yıldır bizim bulmamız için saklandıkları yere ellerini ve ayaklarını dikkatlice yerleştirdiklerini hayal edebilirsiniz. Bu çamurumsu kil sertleşip travertene dönüştü ve bu oyuncu el ve ayak izlerini zamanla dondurdu."
Araştırmacılar, bu izlerin, daha öncesinde bilinen en eski sanat eserinden çok daha eski odluğunu kaydetti.