Tgrt Haber

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri
01 Eylül 2024 14:07 - Güncelleme : 01 Eylül 2024 14:34
Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var

İnsanoğlundan yaklaşık 2 bin 400 kilometre uzakta olan 30 km uzunluğundaki ıssız bir ada, Bouvet Adası... Hiç kimse yaşamıyor ama bir internet alan adı uzantısına sahip.

Dünyanın en yalnız adası olarak adlandırılan Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Bouvet Adası, Güney Afrika ile Antarktika arasında yer almaktadır.

İnsanlardan tam 2 bin 400 km uzakta olan Bouvet'e en yakın yerleşim yeri İngiltere'nin denizaşırı toprağı Tristan da Cunha'dır.

Yalnızlığı ilk dikkat çeken özelliği gibi görünse de, ıssız ada aynı zamanda cevaplanmamış pek çok soru işaretiyle dolu ürkütücü bir geçmişe sahiptir.

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var - 1. Resim


BOUVET'DE TERK EDİLMİŞ BİR TEKNE

Atlas Obscura internet sitesine göre, 1964 yılında Bouvet'de içinde yolcu olmayan terk edilmiş bir tekne keşfedildi. Yolculara ne olduğu ise hala belirsizliğini koruyor.

1979'da bir ABD​ uydusu gizemli bir şekilde Bouvet ve Prens Edward Adaları arasında parlak bir ışık parlaması tespit etti.

O zamanlar kimse bu aydınlanmayı açıklayamıyordu ancak şimdi bu parıltının Güney Afrika-İsrail ortaklığında gerçekleştirilen gizli bir nükleer bomba patlamasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak iki ülke de bunu kabul etmedi.

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var - 2. Resim


İNSAN YOKLUĞUNU HAYVANLARLA TELAFİ EDİYOR

Ada insan eksikliğini doğa ve hayvanlarla telafi ediyor. Bouvet'de dolaştığı bilinen türler arasında penguenler, orkalar ve kambur balinalar bulunmaktadır. Öte yandan, Bouvet'i evleri olarak gören kar fırtınası kuşları ve Antarktika prionları gibi korkutucu kuş türleri için ada bir cennet görevi görüyor.

Issız ama çorak olmayan adanın bitki örtüsü liken ve yosunlardan oluşuyor ve ada, merkezindeki aktif olmayan bir volkanın buzla dolu krateriyle benzersiz bir karakteristik yapıya sahip.

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var - 3. Resim


ADANIN YAPISI AYAK BASMAYI ÇOK ZORLAŞTIRIYOR

Krater ve kayalık arazisi buzlu adaya ayak basmayı çok zorlaştırıyor. Okyanus dalgaları ve öngörülemeyen hava koşullarıyla birleşen zorlu arazi yapısı tekneler için tam bir kaos oluşturmaktadır.

1955'teki bir volkanik patlama, kuzeybatı kıyısında adanın birkaç iniş noktasından biri olan küçük bir lav platosu Nyrøysa'yı oluşturdu.

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var - 4. Resim


KENDİ ALAN ADI UZANTISI BİLE VAR

Spectrum'un haberine göre, teknik olarak bir İskandinav bölgesi olduğu için Bouvet, birinci sınıf bir WiFi alanı elde etmeyi başardı. Bununla birlikte Bouvet kendine ait bir alan adı uzantısına sahip oldu ancak ada da yaşayan olmadığı için ".bv" alan adı uzantısı henüz kullanılmıyor.

MailOnline'a göre Norveç Kutup Enstitüsü 1996 yılında Nyrøysa iniş alanında bir araştırma istasyonu kurdu.

Adını 1739 yılında adayı keşfeden Fransız denizci Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier'den almıştır.

Dünyanın en yalnız kalan adası! İnsanlardan 2 bin 400 km uzakta ama ürkütücü bir geçmişi var - 5. Resim

Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...