Tgrt Haber

Dünyanın en yaşlı köpeği Bobi: 30 yaşında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Editör: Onur Kaya / Kaynak: BBC
03 Şubat 2023 09:58 - Güncelleme : 03 Şubat 2023 17:37
Dünyanın en yaşlı köpeği Bobi: 30 yaşında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Dünyanın en yaşlı köpeği unvanının yeni sahibi 30 yıl ve 266 gün ile Bobi isimli köpek oldu. Ortalama ömrü 12 ile 14 yıl arasında olan Rafeiro do Alentejo cinsi köpeğin tüm hayatını Portekiz'deki sahipleriyle beraber geçirdiği ve onların yediği ev yemekleriyle beslendiği öğrenildi. Öte yandan Bobi'nin şans eseri hayata tutunduğu ortaya çıktı.

Saf Rafeiro do Alentejo ırkından gelen Bobi, yaşayan en yaşlı köpek tacını 23 yaşındaki Chihuahua Spike'tan aldı. 30 yaşındaki Bobi, Guinness Dünya Rekorları​ tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği ilan edildi.

Guinness yetkilileri Bobi'nin varlığı konusunda bilgilendirilmeden önce Spike, rekor sahibi olarak sadece iki hafta geçirdi.

EV YEMEKLERİYLE BESLENDİ

Portekizli Bobi tüm hayatını, Portekiz’in güneyindeki Conqueiros köyünde bulunan evlerinde onu yedikleri yiyeceklerle beslediklerini söyleyen Costa ailesiyle birlikte geçirdi.

Guinness Dünya Rekorları’nın internet sayfasında yer alan bilgilere göre, Bobi 1 Şubat itibarıyla dünya üzerinde 30 yıl ve 266 gün geçirmiş oldu.

https://twitter.com/GWR/status/1621162524996472834

ORTALAMA ÖMRÜ 12-14 YIL

Bekçi köpekleri sınıfından olan Rafeiro do Alentejo ırkının ortalama ömrü 12 ila 14 yıl arasında.

Şimdiye kadarki en yaşlı köpek olan Bluey (1910-1939), 29 yıl 5 aylık olana kadar yaşayan bir Avustralya bekçi köpeğiydi.

11 Mayıs 1992’deki doğumunun ardından kayıt olduğu Leiria Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri, Bobi’nin yaşını teyit etti. Bobi’nin yaşı, Portekiz hükümetinin tanıdığı bir hayvan veritabanı tarafından da doğrulandı.

Dünyanın en yaşlı köpeği Bobi: 30 yaşında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

ŞANSLI ŞEKİLDE HAYATTA KALDI

Köpeğin dünyaya geldiği bodruma sahip evde yaşayan Leonel Costa, 30 yıllık birlikteliğinin başlangıcını ve Bobi’nin şanslı kurtuluşunu, “8 yaşındaydım. Babam avcıydı ve her zaman çok sayıda köpeğimiz oldu. Ne yazık ki o zamanlar evde daha fazla hayvan besleyemeyecek yetişkinlerin hayvanları toprağa gömmeleri normal görülüyordu" sözleriyle anlattı.

Bobi ve kardeşleri doğduktan sonra ebeveynleri yavruları öldürmek için bodruma girdi ve onları dışarı çıkardı. Ancak o esnada Bobi bodrumda unutuldu. 4 yavru köpeğin annesi Gira sürekli bodruma gidip gelmeye devam edince Leonel ve kardeşleri onu takip etti. Ailesinin Bobi'yi unuttuğunu gören kardeşler, köpeğin yaşadığını ailesinden sakladı. Bir süre sonra Bobi'nin yaşadığı fark eden anne ve baba ise köpeği saklayan çocuklarına kızıp onları cezalandırdı.

TASMASIZ GEZİYOR, EV YEMEKLERİ YİYOR

Bobi'nin şehirden uzak, sakin bir ortamda olması sebebiyle bu zamana kadar yaşadığını söyleyen Leonel, köpeklerine hiçbir zaman tasma takmadıklarını, asla bir yere bağlamadan çiftliklerinde kendi başına gezdiğini dile getirdi.

Yemek konusunda da özel bir yiyeceği olmayan Bobi, doğduğundan beri sahiplerinin yediği yemeklerle beslendi. 30 yaşındaki sevimli köpek, yaşlılığa bağlı olarak birtakım sağlık problemleri yaşıyor. Gözlerinin görüş kabiliyeti azalan ve yürümekte zorlanan Bobi'nin yürürüken sürekli bir yerlere çarptığı öğrenildi.

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...