Tgrt Haber

Dünyanın konuştuğu Türk SİHA'larını WSJ yazdı: Türkiye güç merkezi haline geldi

22 Temmuz 2022 14:15 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 17:35
Dünyanın konuştuğu Türk SİHA'larını WSJ yazdı: Türkiye güç merkezi haline geldi

Türkiye üretimi İHA ve SİHA'lar, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'nın savunmasında rol belirleyici olunca tüm dünyanın dikkatini çekti. Birçok ülke Türk SİHA ve İHA'larını satın almak için sıraya girerken ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'le yaptığı röportajla 'Türkiye'nin güç merkezi' haline geldiğini yazdı.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna​'nın işgalinde hem ordunun hem de sivillerin direnişinde Türk üretimi İHA ve SİHA'ların rolü büyük olunca Türkiye​ savunma sanayiisiyle dikkatleri üzerine çekti. ABD gazetesi Wall Street Journal (WSJ) de Türk İHA'larının peşine düştü ve ''Türkiye'nin silah üreten bir güç merkezi olma yolunda yirmi yıl süren projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ için meyvelerini vermeye başlıyor.'' cümlesiyle başladığı haber için Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'le röportaj yaptı.

Türk İHA ve SİHA'larının düşük maliyetli olması, Ukrayna'nın Rus işgalinde güç dengesini değiştirmesine yardımcı olması ve dünyadaki çatışmaları da dönüştüyor olmasına vurgu yapan gazete, Türk şirketlerinin yeni ürünü olan helikopterin Filipinler'e, deniz korvetinin Pakistan'a, zırhlı araçların da Kenya'ya ihraç edileceğini kaleme aldı.

Dünyanın konuştuğu Türk SİHA'larını WSJ yazdı: Türkiye güç merkezi haline geldi

WSJ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'de 5 milyar dolardan başlayan yatırımları şimdilerde 60 milyar dolara çıkardığını, Türkiye'nin 10 farklı ülkeye devriye botları sattığını, bu durumun da ABD ve diğer silah üreticilerine olan dış bağımlılığı azalttığını belirtti.

Türkiye'nin insansız kara, deniz ve sualtı araçları da dahil olmak üzere diğer dron'larında ana tedarikçisi olmak istediği belirtilen haberde bu durumun Bayraktar TB-2 dronlarının başarısına, imzalanan askeri ihracat anlaşmalarına dayandığı yazıldı. 

''HAVA ARAÇLARIYLA SINIRLI KALMADI''

Türkiye Savunma Sanayii Kurumu Başkanı İsmail Demir, WSJ'ye verdiği röportajda, “Geleneksel şeylerin bazı sınırları olduğu açık ve yeni ve ticari bir şeyler aramamız gerekiyor. Bunun da hava araçlarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini düşündük. Kara, deniz ve denizaltı araçlarımız da olmalı.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın konuştuğu Türk SİHA'larını WSJ yazdı: Türkiye güç merkezi haline geldi

Öte yandan geçtiğimiz hafta CNN International kanalında konuşan Haluk Bayraktar, Ukrayna'ya Türk İHA ve SİHA'sı temin etmeye devam edeceklerini fakat Rusya'ya asla satılmayacağını söylemişti. CNN'in bu haberinin ardından WSJ de Drone'lar, insansız deniz araçları ve katil robotlar, Türkiye'yi silah sanayii için güç merkezi yaptı' başlığıyla haberi sayfasına taşıdı.

''NE OLURSA OLSUN ULUSAL ÇIKARLARIMIZI KORUMALIYIZ''

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'le de röportaj yapan WSJ, Demir'in "Yüzde yüz bağımsız olmaya çalışmanın mümkün ve mantıklı bir şey olmadığını biliyoruz. Buradaki anahtar, ne zaman olursa olsun ulusal çıkarlarımızı korumamız gerektiğidir" ifadelerine yer verdi.

WSJ’nin kapsamlı haberinde, insansız kara araçları üreten ve merkezi Ankara’da olan Elektroland Savunma'nın satış direktörü Mustafa Orakçı'nın sözlerine de yer verildi. Orakçı, "Bayraktar'ın başarısı bizim için büyük bir reklam oldu" diye konuşurken gazete, Elektroland'in deposunda, Bangladeş hükümetine gönderilmeyi bekleyen 10 aracın hazır beklediğini yazdı.

Kaynak: WSJ

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...