Dünyaya tanıtıldı! Türkiye'nin yeni mücevheri: 1915 Çanakkale Köprüsü
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünü niteleyen 2023 metrelik orta açıklığıyla 'dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü' olan 1915 Çanakkale Köprüsü dünya basınında yer aldı. İspanyol medyası, Türkiye'nin yeni mücevheri olarak tanımladı ve Türkiye'ye getireceği yenilikleri kaleme aldı.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışına gün sayarken dünya basını ''Türkiye'nin yeni mücevheri'' diyerek köprüyü dünyaya tanıttı. Çanakkale Boğazı'nı sadece 6 dakikada geçebilme imkanı sunacak köprüyü İspanyol basını kaleme aldı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart'ta açılacak olan köprü için Viajes gazetesi, "Türkiye'nin yeni mücevheri: Yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda" başlığını kullandı. 'Türkiye'nin en büyük yeniliklerin biri' olarak bahsedilen haberin içeriğinde ise şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, en büyük yeniliklerinden birini, 'Çanakkale Köprüsü' olarak da bilinen dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale'yi açmaya hazırlanıyor. Malkara'yı Çanakkale'ye bağlayacak köprü, İstanbul Boğazı'na yeni bir alternatif olacaktır."
1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunmaktadır.
KÜLTÜREL VE TİCARİ İLİŞKİLER OLUMLU ETKİLENECEK
"1915 Çanakkale köprüsü Lapseki ve Gelibolu illerinin güneyinde yer alan Marmara Denizi'nin yaklaşık 10 km güneyinde Çanakkale Boğazı'nı geçecektir. 4.608 metre uzunluğuyla Malkara'yı Çanakkale'ye bağlayacak ve İstanbul Boğazı geçişinde yeni bir alternatif olacak. Proje, 324 km'lik Kınalı-Tekirdağ - Çanakkale-Savaştepe karayolu projesinin önemli bir parçası. Projede tüm bu yol Gebze-İzmir yolu ile birleştirildiğinde Marmara çevresindeki yol zincir halkaları birleştirilecek.''
Çanakkale Boğazı'nın ilk köprüsü olarak tarihe geçecek bu yapı, Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü olarak kayda geçmektedir.
"Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile kültürel etkileşim ve ticari ilişkiler olumlu etkilenecektir. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe karayolunun Balıkesir çevresindeki Gebze-İzmir karayoluna bağlanmasıyla İzmir, Aydın ve Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleriyle arasındaki mesafe kısalacak ve turizm sektörü iyileştirilecektir. Ayrıca İstanbul'un ulusal kalkınma hareketinin belgesi olan Vizyon 2023 Master Planı'nda öngörülen ülke genelinde yolların iyileştirilmesi amacıyla çok önemli bir rol oynayarak İstanbul'un Avrupa ve Anadolu arasındaki yoğun transit trafik yükü hafifletilecektir.''
1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçe merkezinin 10 kilometre güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak.