Tgrt Haber

Elon Musk'ın sözleri Tayvan'ı çok kızdırdı: Biz satılık değiliz!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
14 Eylül 2023 11:20 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 11:36
Elon Musk'ın sözleri Tayvan'ı çok kızdırdı: Biz satılık değiliz!

Dünyanın en zengin insanlarında biri olan Elon Musk, Tayvan'ın Pekin'in bir parçası olduğunu söylemişti. Musk'ın bu sözleri Tayvan yönetimini çok kızdırdı.

SpaceX, Tesla ve eski adıyla Twitter şimdilerde ise X'in sahibi dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk​, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir podcast yayının Tayvan​'ı kızdıran açıklamalara imza attı. 

Çin​'e Tayvan konusunda destek veren Musk, "Onların (Çin) hedefi Tayvan'la yeniden birleştirmekti. Çin'e göre Tayvan, Hawaii'ye ya da bu tip bir şeye benziyor. Çin'in ayrılmaz bir parçası" dedi. Musk'ın bu sözleri sonrası Tayvan yönetimi adeta küplere bindirdi. Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan Musk'a çok sert tepki geldi.

"TAYVAN ÇİN'İN BİR PARÇASI DEĞİLDİR"

Musk'ın Ukrayna'nın Rus filosuna saldırısını engellemek için Starlik uydusunu kapatmasına değinen ve iğneli bir cevap veren Bakanlık, "Umarız Elon Musk, Çin Komünist Partisi'nden X'i halkın kullanımına açmasını isteyebilir. Belki Starlink​'i kapatmak gibi yasakların iyi bir politika olduğunu düşünüyordur, tıpkı Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısını engellediği gibi. Dinleyin, Tayvan Çin'in bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!" ifadelerini kullandı.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti. Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti.

Elon Musk'ın sözleri Tayvan'ı çok kızdırdı: Biz satılık değiliz!

1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...