Dünyanın en zengin insanlarında biri olan Elon Musk, Tayvan'ın Pekin'in bir parçası olduğunu söylemişti. Musk'ın bu sözleri Tayvan yönetimini çok kızdırdı.
SpaceX, Tesla ve eski adiyla Twitter simdilerde ise X'in sahibi dünyanin en zengin insanlarindan Elon Musk, geçtigimiz günlerde katildigi bir podcast yayinin Tayvan'i kizdiran açiklamalara imza atti.
Çin'e Tayvan konusunda destek veren Musk, "Onlarin (Çin) hedefi Tayvan'la yeniden birlestirmekti. Çin'e göre Tayvan, Hawaii'ye ya da bu tip bir seye benziyor. Çin'in ayrilmaz bir parçasi" dedi. Musk'in bu sözleri sonrasi Tayvan yönetimi adeta küplere bindirdi. Tayvan Disisleri Bakanligi'ndan Musk'a çok sert tepki geldi.
Musk'in Ukrayna'nin Rus filosuna saldirisini engellemek için Starlik uydusunu kapatmasina deginen ve igneli bir cevap veren Bakanlik, "Umariz Elon Musk, Çin Komünist Partisi'nden X'i halkin kullanimina açmasini isteyebilir. Belki Starlink'i kapatmak gibi yasaklarin iyi bir politika oldugunu düsünüyordur, tipki Ukrayna'nin Rusya'ya karsi saldirisini engelledigi gibi. Dinleyin, Tayvan Çin'in bir parçasi degil ve kesinlikle satilik degil!" ifadelerini kullandi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunun ardindan Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti. Bu girisim, Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmisti.
1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapilan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.