Tgrt Haber

Emmanuel Macron'dan İsrail'e kara harekatı uyarısı: Büyük bir hata olur

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
25 Ekim 2023 20:10 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 20:32
Emmanuel Macron'dan İsrail'e kara harekatı uyarısı: Büyük bir hata olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Gazze'ye planladığı kara harekatı hakkında kritik bir uyarıda bulundu. Macron, "Sivillerin hayatını tehlikeye sokan geniş çaplı bir işgalse, bunun bir hata olacağını düşünüyorum” dedi.

Fransa​ Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron​, Orda Doğu ziyareti kapsamında gittiği Mısır​'ın başkenti Kahire’de, İsrail-Hamas savaşını ele aldı. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bölgesel bir gerilimin önlenmesi çağrısını yineleyen Macron, Batılı ülkelere yöneltilen çifte standart suçlamalarına karşı çıktı.

Fransa'nın çifte standart uygulamadığını ve uluslararası hukukun herkes için geçerli olduğunu söyleyen Macron, "Bütün hayatlar eşittir, tüm kurbanlar şefkatimizi ve Orta Doğu'da adil ve sürdürülebilir bir barışa yönelik kalıcı taahhüdümüzü hak ediyor" dedi.

Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yakıt ikmali yapılmasının şart olduğunu söyleyen Macron, yardım malzemelerini taşıyan Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait uçağının yarın Mısır'a geleceğini, ardından da önümüzdeki günlerde önemli malzemeleri taşıyan Fransız donanma ait bir geminin 48 saat içinde Akdeniz'deki Fransız askeri limanı Toulon'dan Mısır’a doğru yola çıkacağını söyledi.

"HUKUKA VE SAVAŞ KURALLARINA UYMAZ"

İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik bir kara harekatını destekleyip desteklemeyeceği sorusuna cevap veren Macron, bunun "operasyonun kapsamına bağlı" olacağını söyledi. Macron, "Eğer sivillerin hayatını tehlikeye sokan geniş çaplı bir işgalse, o zaman bunun bir hata olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanarak, böyle bir operasyonun "uluslararası insancıl hukuka ve hatta savaş kurallarına bile uymayacağını" aktardı.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA SON DURUM

İsrail-Hamas savaşın 19. gününde de tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 6 bini aştı. İsrail son günlerde bölgeye hava saldırılarını da yoğunlaştırdı. İsrail ordusu, uluslararası toplumun çağrılarına 'Gazze'ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini' sözleriyle karşılık verirken İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, 7 Ekim saldırılarına karışan Hamas üyelerine idam cezası verilmesi çağrısı yaptı. Savaşın ilk gününden bu yana ilk kez Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas ve İslami Cihad'ın üst düzey yetkilileriyle görüştü. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...