'En kötü merkez başkanı' nihayet bıraktı! Ülke ekonomisini çökertmekle suçlanıyor
Lübnan, ekonomik çöküşün sorumlusu olarak gösterilen Riyad Selame'den 30 yıl sonra kurtuldu. Yolsuzluk, zimmete para geçirmek gibi suçlamaların muhatabı Selame'ye Batı medyası, "Dünyanın en kötü merkez bankası başkanı" lakabı takmıştı.
Lübnan'da bir devir kapandı. Ülkede 1993'ten beri Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunda oturan Riyad Selame'nin görev süresi sona erdi. The Economist’in “Dünyanın en kötü merkez bankası başkanı” diye isim taktığı, 73 yaşındaki Selame, ülkesinin ekonomik çöküşünün baş sorumlusu olarak gösteriliyordu.
Selame'nin ayrlığı ile birlikte Başbakan Necip Mikati, yeni atama yapmak için Bakanlar Kurulunu toplantıya çağırdı. Bakanlar Kurulu da yeterli sayıda bakanın toplantıya katılmaması nedeniyle yurt dışında kırmızı bültenle aranan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin yerine yeni atama yapamadı. Selame'nin görevini yardımcılarından Vesim Mansuri geçici olarak devraldı.
İLK İCRAAT ÖNCEKİ POLİTİKAYI DEĞİŞTİRMEK!
Mansuri, Selame'nin görev süresinin bugün itibarıyla sona ermesi ve görevi geçici olarak teslim almasına ilişkin Merkez Bankası binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, "Bir yol ayrımındayız" ifadaleriyle söze başlayan Mansuri, eski döneme kapıyı kapatan "Başka çare yok, önceki politikaya devam edersek... Merkez Bankası'ndaki fonlar eninde sonunda tükenecek" açıklamasını yaptı.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Selame hakkında ilk olarak, Ocak 2021'de İsviçre'deki adli merciler tarafından "zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk" gibi suçlamalarla dava açılmıştı. İsviçre Başsavcılığı, Selame'nin kardeşi Raca Selame'ye ait Forry Şirketi'nin, Lübnan Merkez Bankası'na ait Eurobond ve hazine bonoları satışından 2002'den 2014'e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmişti. Lübnan Başsavcılığı ise Nisan 2021'de İsviçre'nin soruşturma talebi için Lübnan'dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açmıştı.
ÜÇ ÜLKE SORUŞTURUYOR
Fransa, Almanya ve Lüksemburg; Selame ve ortaklarını yasa dışı zenginleşme ve 330 milyon doların aklanması da dahil olmak üzere sayısız mali suçla ilgili olarak soruşturuyor. Paris ve Berlin , Mayıs ayında Merkez Bankası Başkanına Interpol bildirimleri yayınladı.
Selame defalarca iddiaları reddetti ve servetinin Merrill Lynch'te bir yatırım bankacısı olarak önceki işinden, miras kalan mülklerinden ve yatırımlarından geldiğinde ısrar etti. Soruşturmayı eleştirdi ve bunun kendisini günah keçisi ilan etmeye yönelik bir medya ve siyasî kampanyanın parçası olduğunu söyledi.