Tgrt Haber

En ölümcül göçmen faciası olayında skandal iddia: Yunanistan tekneyi İtalya sularına itti

16 Haziran 2023 14:27 - Güncelleme : 16 Haziran 2023 14:47
En ölümcül göçmen faciası olayında skandal iddia: Yunanistan tekneyi İtalya sularına itti

Yunanistan'da yaşanan göçmen felaketinde korkunç bir iddia ortaya atıldı. Mora Yarımadası açıklarında, şimdiye kadar 78 kişinin hayatını kaybettiği balıkçı teknesini, İtalyan kara sularına, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin itmeye çalıştığı iddia edildi.

Yunanistan​'da yılın en ölümcül göçmen faciası olarak kaydedilen olayda ölü sayısı 78'e ulaştı. Olayla ilgili skandal bir iddia ortaya atılarak, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin, Mora Yarımadası​ açıklarında, balıkçı teknesini, İtalyan kara sularına doğru itmeye çalıştığı belirtildi.

Yunanistan Radikal Sol İttifak (SYRİZA) Lideri Aleksis Çipras​, dün, olayla ilgili bilgi almak için kurtarılan göçmenlerin götürüldüğü Kalamata Limanı’nı ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çipras, olaydan sağ kurtulan göçmenlerin kendisine bu iddiaları aktardıklarını söyledi.

Kendisinin bu iddiaları doğrulamak için yetkili kişi olmadığını belirten Çipras, "Sorduğum sorular kilit öneme sahip. Siyasi olarak değerlerimizi, Frontex ve AB'nin politikasını ve aynı zamanda ülkemizin son dört yıldır izlediği politikayı ilgilendiriyor." dedi.

En ölümcül göçmen faciası olayında skandal iddia: Yunanistan tekneyi İtalya sularına itti

Çipras, yetkililerin, "700'den fazla insanın batmaya hazır bir teknede bulunduğunu gördüklerinde onları kurtarmaya çalışmak yerine rotasına devam etmesine izin veren protokollerin neler olduğu" şeklindeki soruları cevaplanması gerektiğini vurguladı.

''YARDIM TEKLİFİMİZ REDDEDİLDİ''

Erken müdahale etmemekle eleştirilen Sahil Güvenlik ekipleri ise yardım tekliflerinin reddedildiğini belirtti. 14 Haziran'da, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Navarin'den 47 deniz mili uzaklıkta, uluslararası sularda düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuştu.

Olayda 78 kişi yaşamını yitirmiş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti. Yunan Sahil Güvenliği, kurtarılan göçmenlerin 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve 2'sinin Filistin vatandaşı olduğunu açıklamıştı.

Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre, teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.

Arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Uzmanlar, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
S.berk16 Haziran 2023 15:57

Helalolsun yunanlılara kendi vatandaşının refahını koruyor.türkiye gibi bulduğunu ülkeye sokup toprak ev satmıyor ya

Sonraki Haber Yükleniyor...