Tgrt Haber

En sonunda Gazze'yi ikiye böldüler! İşte İsrail'in yıllara dayanan 5 aşamalı Gazze planı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
08 Kasım 2023 13:15 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 14:11

İsrail’de, yöneticilere tavsiye niteliğindeki bir bakanlık raporu yayınlandı. Raporda, Gazze'yi kendi toprakları arasına katmak isteyen İsrail, Gazzelileri ve dünyayı sessizce nasıl sürgüne adapte edeceğini aşamalı aşamalı anlattı. İşte beş aşamalı planın detayları...

İsrail’de, yöneticilere tavsiye niteliğindeki bir bakanlık raporu, Gazze​ problemini halletmek için mümkün tek yolun Filistinlilerin Sina Çölü’ne sürülmesi olduğunu tesbit ediyor. Etnik temizliğin bir çözüm politikası olarak uygulanabilmesi için gereken siyasi, diplomatik, ideolojikçalışmaları ortaya koyuyor. İsrail İstihbarat Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki 2,2 milyon Filistinlinin Mısır​'ın Sina Çölü'ne zorla ve kalıcı olarak nakledilmesini tavsiye ediyor.

13 Ekim 2023 tarihli 10 sayfalık belge, politika araştırması üreten ve önerilerini istihbarat teşkilatları, ordu ve diğer bakanlıklarla paylaşan küçük bir devlet kurumu olan İstihbarat Bakanlığı'nın logosunu taşıyor. Mevcut savaş çerçevesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin geleceğine ilişkin birkaç seçeneği değerlendiriyor.

"SİNA ÇÖLÜ'NE SÜRELİM"

Tercih ettiği eylem planı olarak nüfusun tamamen Sina Çölü'ne göçünü öneriyor. Bunun yanı sıra Mısır'ın 22 milyar dolar olan IMF borcunun ödenmesiyle Mısır'ı bu şekilde ikna edilebilmesi ve her Gazzeli için sus payı olarak 10 bin dolar ödeme yapılarak sessizce göçe zorlanması çabası da belgelerde yer alıyor. Aynı zamanda İsrail'e uluslararası toplumu bu çabayı desteklemeye çağırıyor. Gerçekliği İsrail'in bakanlıkları tarafından teyit edilen belgenin, tavsiyelerinin İsrail savunma teşkilatı tarafından dikkate alındığı anlamına gelmiyor.

İsmine rağmen, İstihbarat Bakanlığı herhangi bir istihbarat organından doğrudan sorumlu değil; daha ziyade bağımsız olarak İsrail hükümetine ve güvenlik kurumlarına incelenmek üzere dağıtılan ancak bağlayıcı olmayan çalışmalar ve politika belgeleri hazırlayan bir kurum. Bakanlığın yıllık bütçesi 25 milyon İsrail Şekeli (6.500.000 ABD Doları) olup etkisinin nispeten küçük olduğu değerlendirilmektedir. Şu anda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi üyesi Gila Gamliel tarafından yönetiliyor.

"MISIR VATANDAŞI OLSUNLAR"

İsrail, Gazze'yi tamamen işgal edip benzeri görülmemiş yıkıma uğratarak Gazzelileri göçe zorluyor. Bu sayede kendi sınırlarını genişletmeye dair planlar yapıyor. Ayrıca, buraları tekrardan inşa etme planlarından dolayı taş taş üstünde bırakmıyor.

Likud Partisi, göçe zorladıkları Gazzeliler için mülteci kampı yerine mısır geneline yerleşmelerini istiyor. Partinin önde gelen isimlerinden Amir Weitmann, yüz binlerce Filistinliyi topraklarından sürmek için gelecekte patlak verecek bir savaştan yararlanma planının ortaya atılmasından 50 yıl sonra, Gazze halkını İsrail’den çok uzak bölgelere tehcir etmeyi önerdi.

Weitmann, "Projemizde yeni mülteci kampları kurmayı değil, Gazzelilerin Mısır geneline yayılmalarını ve onlara Mısır vatandaşlığı verilmesini hedefliyoruz. Mısır bugün ekonomik sıkıntı çekiyor. Mısır hazinesine ilk etapta 8 milyar dolar sağlamayı öneriyoruz. Gazzeli her aileye Mısır'da harcamaları ve evlerini kaybetmeleri karşılığında 20 ile 25 bin dolar arasında değişen bir tazminat verilecek." dedi.

En sonunda Gazze'yi ikiye böldüler! İşte İsrail'in yıllara dayanan 5 aşamalı Gazze planı

"DÜNYANIN HER YERİNE GÖNDERELİM"

Şin bet Eski Başkan Yardımcısı, İsrail'in Gazze'yi taş taş üstünde bırakmayacak şekilde bombalamasına ve Gazze'yi İsrail toprakları arasına katmasına yönelik planlarına destek olarak açıklamasında, "Dünyanın her yerine gönderelim. BM'ye bağlı 100 ülke Gazzelileri alsın. Her ülkeye 20 bin Gazzeli gönderelim." ifadelerine yer verdi.

"GÖÇMEN OLARAK GÖNDERELİM"

İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın hazırladığı raporda Gazzeliler'in ülkelerinden, topraklarından sürgün edilmesi için planlanan bir diğer alternatif seçenek ise onları bölgeden uzaklaştırarak göçmen statüsünde başka ülkelere göndermek.

"Göçmen olarak gönderelim" başlıklı planda başta Mısır, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, BAE ve Kanada olmak üzere Filistin'in bağımsızlığını ve Filistin halkının özgürlüğünü destekleyen ülkeler göçmen statüsünde kabul etsin seçeneği planlar arasında...

"GAZZELİLER GÜNEYE GİTSİN"

Son olarak ise İsrail ordusu, kuzeyden işgale başladıklarını ve Gazzelilerin güneye gitmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...