Tgrt Haber

Endonezyalı kadın ölümü bekliyor

05 Nisan 2014 21:23
Endonezyalı kadın ölümü bekliyor

Suudi Arabistan'da işverenini öldürmek suçundan idam cezasına çarptırıldıktan sonra infazı dört kez ertelenen Endonezyalı Satinah Binti Cumadi Ahmed için gergin bekleyiş sürüyor.

Endonezya'daki AA muhabirine açıklamada bulunan Satinah'ın erkek kardeşi Paeri El Ferry, Endonezya hükümetinin kız kardeşi için ödediği 7 milyon riyal (yaklaşık 3,94 milyon TL) diyet parasının kabul edildiğine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamış olması nedeniyle gergin bekleyişlerinin sürdüğünü belirtti. Paeri, kız kardeşinin hayatta olduğunu bildiklerini ancak hala diyet parasının kabul edildiği haberinin kendilerine ulaşmadığını söyledi. Satinah'ın Haziran 2007'de Suudi Arabistan'ın Gaseem kentinde 37 bin 970 riyalini (yaklaşık 21 bin 503 TL) çaldığı Nura El Garib adlı 70 yaşındaki kadın işverenini öldürdüğünü itiraf ettiği bildiriliyor. Ancak Endonezyalı kadın hakları örgütleri, Satinah'ın sürekli olarak işvereni tarafından kendisine işkence yapıldığı için bu suçu işlediğini savunuyor. İşlediği cinayet nedeniyle 2010'da başı kesilerek idam cezasına çarptırılan Satinah'ın Ağustos 2011'de infaz edileceği duyurulan cezası önce Aralık 2011'e, ardından da Aralık 2012'ye, Haziran 2013'e ve 3 Nisan 2014'e ertelenmişti. El Garib'in ailesi önce Endonezya hükümetinin 15 milyon riyallik diyet parasını ödemesi koşuluyla Satinah'ın canının bağışlanmasını kabul edebileceğini duyurmuş, daha sonra bu rakam önce 10 milyon riyale ardından da 7 milyon riyale kadar indirilmişti. Endonezya hükümetinin 3 milyon riyallik kısmını temin ettiği diyet parasının geri kalanı çeşitli kaynaklarca karşılanmıştı. Suudi Arabistan hükümetine diyet parasının 5 milyon riyallik kısmını teslim eden Endonezya hükümeti, paranın geri kalanının işverenin ailesiyle aralarında süren "teknik" görüşmelerin ardından ödeneceğini açıklamıştı. Suudi Arabistan'da Satinah'ın dışında çaptırıldıkları idam cezalarının infazını bekleyen 40 Endonezyalı işçi bulunuyor. Endonezya Dışişleri Bakanlığı ve bu ülkedeki kar amacı gütmeyen yerel kuruluşlara göre, bu işçiler, hırsızlıktan büyücülük, cinayet ve zinaya kadar değişen suçlardan idam cezasına çarptırılmış durumda.
Satinah için talep edilen rekor diyet parası
Suudi Arabistan hükümetinin ülke gelenekleri uyarınca getirdiği sınırlamalara göre diyet parasının 200 deve ya da 500 bin riyali geçmemesi gerekiyor. Endonezya Göçmen Bakımı İcra Direktörü Anis Hidayet, bir hafta önce AA'ya yaptığı açıklamada, bu nedenle Satinah için neden 7 milyon riyal istendiğini anlamakta güçlük çektiğini belirterek, bunun bu davada adli mafyanın devreye girdiği düşüncesini uyandırdığını ifade etmişti.
- Endonezya'daki kadın hakları kuruluşları Endonezya hükümetine tepkili
Satinah'ın işverenini kendisine sürekli olarak işkence yaptığı için öldürmek zorunda kaldığını ileri süren Endonezya'daki kadın hakları kuruluşları, hizmetçinin yeterli adli yardımı alamadığına işaret ederek, Endonezya hükümetini, göçmen işçilerin hakları konusunda yeterince çaba göstermemekle suçluyor. Endonezya'daki Kadın Dayanışma Örgütü Ulusal İcra Kurulu Başkanı Vahide Rüstem, Satinah'ın tüm adli süreç boyunca Endonezya hükümetinden hiçbir destek ve yardım görmediğini savunuyor. Antara haber ajansına bu hafta içinde yaptığı açıklamada, bu durumun Endonezya hükümetinin çoğunluğu kadın olan göçmen işçilerin haklarını korumada yetersiz kaldığını gözler önüne serdiğini kaydeden Rüstem, "Göçmen işçilere yardım etmenin yolu artık diyet parası ödemek olmamalıdır. Önce siyasal diplomasi ve kapsamlı koruma mekanizmaları oluşturulmalıdır" dedi.
Endonezyalı göçmen işçilerin hukuki haklarının korunması çalışmaları
Denizaşırı ülkelere 1980'li yıllardan beri göçmen kadın işçiler gönderen Endonezya hükümeti, Suudi Arabistan ile bu ülkeye gönderdiği göçmen işçilerin haklarının korunmasına öncelik veren bir mutabakat zaptını ancak geçen ay imzalayabildi. Mutabakat zaptı, Suudi Arabistan'da evde çalışan Endonezyalı kadın işçi Buyati binti Satubi'nin Haziran 2011'de başı kesilerek idam edilmesine duyulan tepkiler üzerine imzalanmıştı. Tıpkı Satinah gibi işverenini öldürmekle suçlanan Buyati'nin cezası, Endonezya hükümetinin, hayatının bağışlanması isteğini Suudi Arabistan hükümetine ilettiği sıralarda infaz edilmişti. Endonezya hükümetiyle Suudi Arabistan arasında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Suudi Arabistan'daki Endonezyalı ev işçilerinin pasaportlarına işverenlerince el konulması ve çalıştığı ev dışındaki kişilerle iletişim kurmasına engel olunması uygulaması kaldırılmış bulunuyor. Ayrıca ev çalışanlarına düzenli olarak aylıklarının ödenmesi, hastalık izni ve 1 aylık ücretli izin hakkı verilmesini karara bağlayan mutabakat zaptı, her çalışana cep telefonu, sağlık sigortası sağlanmasını ve yardıma ihtiyaç duyması halinde yararlanabileceği 24 saat hizmet veren çağrı merkezlerine ulaşma hakkını garanti altına alıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...