Tgrt Haber

Rusya, Erdoğan'ın talebini kabul etti

03 Nisan 2022 08:30 - Güncelleme : 03 Nisan 2022 11:41
Rusya, Erdoğan'ın talebini kabul etti

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle İstanbul’da gerçekleşen barış müzakereleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zelenskiy ve Putin’le yaptığı görüşmelerden sonra olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Ukrayna ve Rusya Türkiye vurgusu ile art arda açıklamalar yaparken Erdoğan’ın gündeme getirdiği Putin ve Zelenskiy zirvesiyle "Barış anlaşması taslakları hazır" mesajı verildi. Ukrayna, zirvenin İstanbul veya Ankara’da yapılacağını işaret etti. “Erdoğan büyük ve güçlü bir lider" açıklamasını yapan Kremlin’den ise Mariupol’de insani koridor için Erdoğan'ın talebi ile harekete geçildiğini duyurdu.

Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için diplomasi trafiğini sürdüren Türkiye bu kez insani koridor için devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin'i aradı. Erdoğan, Mariupol kentinde sivil ve yaralıların tahliyesi için insani koridor açılmasını istedi. O isteği Rusya geri çevirmedi. Ukrayna'nın Mariupol kentinde insani yardım koridoru açıldı. Rusya Savunma Bakanlığın koridorun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine açıldığını duyurdu. 

ERDOĞAN İSTEDİ KORİDOR AÇILDI

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den talebi doğrultusunda Mariupol'daki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği bildirildi.

Rusya, Erdoğan'ın talebini kabul etti

Açıklamada, 3 Nisan 2022'de Moskova saati ile 00.00'dan itibaren Mariupol'dan Berdyansk'a insani koridor açıldığı bildirildi. Yabancı vatandaşların Berdyansk'tan da ister Ukrayna'nın kontrolündeki bölgelere isterse de Rusya'nın kontrolündeki Kırım'a gidebilecekleri aktarıldı.

ATEŞKESE UYMA TALEBİ

İnsani koridorun sağlanması için Ukrayna tarafının da ateşkese uyacağına yönelik yazılı teyit talep edildi. Rusya tarafı Ukrayna’nın ateşkese uyacağına dair yazılı beyanını hem Rus hem de Türk taraflarına ayrıca Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine de iletmesi gerektiği kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den siviller ile askerlerin tahliyesi konusunda arabulucu olması için Türkiye ile görüştüklerini açıklamıştı.

ZELENSKİY-PUTİN ZİRVESİ TÜRKİYE’DE

Öte yandan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüttüğü tarafsızlık ve iki tarafla da diyalog politikası meyvelerini veriyor. Ukraynalı müzakereci uzun süredir beklenen Putin-Zelenskiy görüşmesinin Türkiye'de gerçekleşeceğini duyurdu. Tarafların diyalog kurmak için Antalya ve İstanbul müzakerelerinin ardından bir kez daha Türkiye'yi seçmesi savaşın başından bu yana yürütülen barış diplomasisinin zaferi olarak nitelendi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...