Tgrt Haber

Erdoğan, Ruhani görüşmesinin perde arkası 'Önce ateşkes'

10 Nisan 2015 03:30
Erdoğan, Ruhani görüşmesinin perde arkası 'Önce ateşkes'

Tahran'daki görüşmesinin perde arkası, 'Önce ateşkes, sonra taraflar arasında üçüncü ülkede müzakere sağlanacak. Ankara kolaylaştırıcı rol üstlenecek.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretinde Yemen'deki çatışmaların bitirilmesi için İran ile "istişare mekanizması" kurulması konusunda mutabakata varılmasının ardından, Yemen'deki mekanizmanın ayrıntıları netleşmeye başladı. Yemen'de taraflar arasında müzakerelerin başlatılması kararından sonra, Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görüşmesinde bu müzakerelerin 'üçüncü tarafsız' bir ülkede yürütülmesi konusunda fikir birliğine varıldığı öğrenildi. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Yemen'e ilişkin oluşturulması planlanan sürecin detayları şöyle:

ATEŞKES ŞARTI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da "İki ülke bir araya gelerek, birbiriyle çatışan tarafları masaya oturtup bu kana son verelim" mesajıyla, Yemen için çözüm mekanizmasının ilk işaretini vermişti. Mekanizma "Husiler'in Sana ve Aden'den çekilmesi, Suudi Arabistan'ın da eşzamanlı olarak hava operasyonlarını durdurması" halinde çalışmaya başlayacak.

TARAFSIZ ÜLKE: Müzakereler İran ya da Suudi Arabistan'da olmayacak. Üçüncü tarafsız bir ülkede yapılacak. Türkiye de Yemen krizinde tarafsız olduğu için müzakerelerin Türkiye'de de yürütülebileceği belirtiliyor. Daha önce hem Yemen hükümeti hem de Husilerle barış sağlanması için diplomasi trafiği yürüttüğü ortaya çıkan Türkiye'nin, taraflara nispeten eşit mesafede olması, Türkiye'nin arabuluculuk yapması ihtimalini güçlendiriyor.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ:
Erdoğan'ın Tahran ziyareti öncesinde Ankara; Suudi Arabistan ve Pakistan ile diplomasi trafiği yürüttü. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Vekili Naif Ankara'ya gelerek, İran ziyareti öncesinde Erdoğan'la görüştü. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de Ankara'ya gelerek temaslarda bulunmuştu. Erdoğan bu görüşmelerin ardından İran'a gitti. Ankara; Suudi Arabistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan diplomasi trafiğine devam edecek.

KOLAYLAŞTIRICI ROL: Türkiye'nin arabulucu olma talebi yok. Ancak Tahran ve Riyad, "Yemen'de çatışmaların durması için bir şeyler yapılmalı" talebini Ankara'ya iletti. Ankara, kolaylaştırıcı rol üstlenecek.

YEMEN KRİTİK ÖNEMDE: Türkiye, Yemen'i bölge barışının geleceği açısından kritik önemde görüyor. Yemen'de İran-Suud geriliminin bölgesel bir mezhep savaşına dönüşmesinden endişe ediliyor. "Yemen sorunu çözülürse, Irak ve Suriye'de de rahatlama yaşanabilir" değerlendirmesi yapılıyor.

SU, GIDA, İLAÇ VE YAKIT TÜKENİYOR
Şii Husi milislerle devrik Devlet Başkanı Abdurabbi Mansur Hadi'ye bağlı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle bölünmenin eşiğine gelen Yemen'de halk yaşam mücadelesi veriyor. 25 Mart'tan bu yana Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkelerinin Husilere yönelik hava operasyonları düzenlediği Yemen'de su, ilaç, yakıt ve gıda krizi yaşanıyor. 25 milyon nüfuslu ülkede 13 milyon kişi temiz sudan yoksun, 10 milyon kişinin de gıdaya ihtiyacı var.

EL KAİDE'DEN 20 KİLOLUK ALTIN ÖDÜLÜ
Yemen'de aktif olan Arap Yarımadası El Kaide'si dün bir mesaj yayımladı. Mesajda Arap Baharı sürecinde devrilen Yemen'in eski lideri Ali Abdullah Salih ve Husilerin lideri Abdulmelik Husi'nin başlarına ödül kondu. Buna göre Salih ve Husi'yi öldürene ya da yakalayana 20 kg altın verilecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...