Tgrt Haber

Erdoğan ve Esad'ın olası görüşmesinde ABD rengini belli etti: Türkiye'ye mesaj

24 Aralık 2022 11:07 - Güncelleme : 24 Aralık 2022 11:44
Erdoğan ve Esad'ın olası görüşmesinde ABD rengini belli etti: Türkiye'ye mesaj

Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerini düzeltme konusu gündemdeyken ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şartların olgunlaşması durumunda Esad ile görüşebileceğini belirtmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkelerin Suriye ile ilişkilerine dair yaptığı açıklamayla Türkiye'ye mesaj verdi.

Suriye​'nin kuzeybatısına gerçekleştirilen hava harekatının ardından Türkiye​ kara harekatı sinyali de verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, kara harekatının her an gerçekleşebileceğini ifade ederken bir yandan da Suriye ile şartların olgunlaşması durumunda Esad ile görüşebileceğini ifade etti. Gündemde bu konular varken ABD'den de dikkat çeken bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye- Rusya​ üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da sayın Putin'e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız" ifadelerinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla Türkiye'ye mesaj verdi.

''DESTEKLEMİYORUZ''

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Biden yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad​'a herhangi bir destek vermeyeceği ve Esad'ın itibarının iade edilmesinin söz konusu olmayacağı kaydedildi. Açıklamada yer alan ifadeler ise şu şekildeydi:

"ABD, Esad rejimi ile diplomatik ilişkilerimizi geliştirmeyecek ve diğer ülkelerin ilişkilerini geliştirmesini desteklemiyoruz. Bölgedeki devletleri, Esad rejiminin son on yılda Suriye halkına uyguladığı zulmü ve ayrıca rejimin ülkenin büyük kısmının insani yardım ve güvenliğe erişimini engellemeye yönelik devam eden çabalarını dikkatlice düşünmeye çağırıyoruz.''

''Suriye'de ve daha geniş bir bölgede istikrarın ancak tüm Suriyelilerin iradesini temsil eden siyasi bir süreçle sağlanabileceğine inanıyoruz ve kalıcı bir siyasi çözümün ülke içinde kalmasını sağlamak için müttefikler, ortaklar ve BM ile birlikte çalışmaya kararlıyız.''

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bahri al 24 Aralık 2022 21:20

Nasılsa amarika kabul etmiyor çünkü Türkiye Esad anlassa terör biter devlet falanda hikaye olur

Sonraki Haber Yükleniyor...