Tgrt Haber

Erdoğan ve Putin görüşmesinde dikkat çeken kare

03 Eylül 2016 20:33
Erdoğan ve Putin görüşmesinde dikkat çeken kare

G-20 Zirvesi için Çin'in Hanzhou kentine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin'le buluştu.

Yaklaşık iki saat gecikmeyle başlayan görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'deki hayatın normalleşmesini görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Putin, "Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini görüyoruz. Terörle mücadele etmektedir ve önemli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır, bunu biliyoruz. Zaten terörle mücadeleyle ilgili pozisyonlarımızı daha önce anlatmıştık birbirimize. Türkiye'deki durumun normalleşmesi konusunda önemli başarılar var ama normalleşme tamamen sağlandıktan sonra daha hızlı bir şekilde ileriye gidebileceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise enerji alanındaki konuların masaya yatırılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı, enerji alanda birtakım ilerlemeler kaydedildiğini anımsatarak, gelinen noktanın daha da ilerisine gitmek için atılması gereken adımlar bulunduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Bugün de St. Petersburg'daki görüşmelerde ele aldığımız konuları burada tekrar değerlendirmek suretiyle, çok çok önemli, geleceğe yönelik, gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek bölgesel birçok konuları ele alma fırsatımız olacak" dedi.

CHARTER DİYALOĞU

Rusya lideri, "Yaptığımız son telefon görüşmesinde, daha önce alınan kararların beklenenden yavaş uygulandığını söylediniz. Özellikle charter seferleriyle ilgili anlaşmanın yerine getirilmediğini ifade ettiniz. Sizin de gördüğünüz gibi Rusya hükümeti, 28 Ağustos'ta yasağı kaldıran kararnameyi imzaladı ve Rus turistleri taşıyan ilk charter uçağı Türkiye'ye uçtu" diye konuştu.

Erdoğan ise Putin'e "Evet, gerçekten de dün charter seferleri başladı ve ilk uçak Türkiye'ye geldi" sözleriyle yanıt verdi.

Rus lider, iki ülke arasındaki iş birliğinin tam kapsamlı olarak yeniden başlaması için yapılacak çok şey bulunduğunu vurguladı ve Erdoğan ile bu konuları ele alacaklarını belirtti.

YENİ SAYFA AÇAN RANDEVU

Son olarak 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da buluşan iki lider, Moskova ve Ankara arasında yeni bir sayfa açmıştı. 24 Kasım 2015'te Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle kopan ilişkileri onaran Erdoğan ve Putin'in, zirvedeki buluşmasında en önemli Gündem maddesi Suriye olacak. Liderler ayrıca, ilişkilerin daha da ileri götürülmesini masaya yatıracak.

Cumhurbaşkanı, Putin randevusundan önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la bir araya geldi.

Ban Ki-mun'un Erdoğan'ı Türkçe "Merhaba, nasılsınız?" diye selamlamasıyla başlayan görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İki ülkede başta IŞİD olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin üzerinde duruldu ve Cumhurbaşkanı BM Genel Sekreteri'ne Fırat Kalkanı Operasyonu'yla ilgili bilgi verdi.

Randevunun diğer başlıkları, Suriye'de ateşkesin sağlanması, Halep'e insani yardım ile iklim değişikliği oldu.

Suriye'de insani durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak BM'nin insani erişim sağlanmasına yönelik çabalarını desteklediklerini söyledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...