Tgrt Haber

Erdoğan Yunan medyasına konuştu: Netanyahu'ya Hitler benzetmesi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com.tr / Çeviri
12 May 2024 10:32 - Güncelleme : 12 May 2024 11:49
Erdoğan Yunan medyasına konuştu: Netanyahu'ya Hitler benzetmesi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 13 Mayıs Pazartesi günü Ankara'ya geliyor. Ağırlamaya hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yunan medyasına konuştu.

Son dönemde ilişkilerin çalkantılı olduğu Ankara-Atina hattında kritik bir gelişmeye ramak kala dikkat çekici açıklamalar geldi. 

Pazartesi günü Ankara​'da Yunanistan​ Başbakanı Kiriakos Miçotakis​'i ağırlamaya hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Yunan medyasına konuştu. Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini'ye konuşan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi. 

İki ülkenin merakla beklediği görüşme ile ilgili konuşan Erdoğan, iş birliği ve mülteci konusunun masaya yatırılacağını söyledi. 

"GELECEK NESİLLERE SÜRTÜŞME DEVRETMEMELİYİZ"

İki ülkenin Ege kıta sahanlığı konusundaki tutumları iyi bilinmekle birlikte iki ülkede tutumlarından geri adım atmıyor. Bunun üzerine yöneltilen, "Uzun süredir devam eden anlaşmazlığın çözümü için Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı gibi bir kurumun arabuluculuğunu kabul eder misiniz?" sorusuna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Burada çözüm bellidir, çözüm uluslararası hukuka uymak ve bunu uygulanabilir kılmaktır. Bundan kaçınmadığımız sürece birlikte aşamayacağımız hiçbir engelin olmaması gerekir. Bildiğiniz gibi biz sorunların bir paket halinde çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Tek bir anlaşmazlığa odaklanarak diğer tartışmalı noktaları göz ardı etmemeliyiz. Kapsamlı bir çözüme ulaştık derken gelecek nesillere sürtüşme devretmemeliyiz."

"Bizim önceliğimiz bellidir. Uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle çözüm bulma yaklaşımımız sorunların ortadan kaldırılmasının anahtarıdır. Gerektiğinde BM Şartı'nda yer alan çözümleri de göz ardı etmiyoruz. Bunu her koşulda açıkça ifade ediyoruz. Yeter ki 'bu sorunu çözelim, diğerlerini çözümsüz bırakalım' demeyelim ve sorunlarla birlikte yüzleşelim."

"TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNİN EN NADİDE ÖRNEĞİNİ GÖSTERECEĞİZ"

Erdoğan'a Atina ziyareti sırasında Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in nasıl davrandığı, ağırladığı ve ikili arasındaki iletişim hakkında da soru soruldu.

Erdoğan bu soru sonrası şöyle konuştu:

"Son dönemde Sayın Miçotakis ile bir uyum ortamı yakaladığımıza inanıyorum. Atina'da bizi memnun eden bir misafirperverlik gösterdiler. Tabii ki Sayın Miçotakis'i Ankara'da ağırladığımızda Türk misafirperverliğinin en nadide örneklerinden birini göstermiş olacağız."

"Sözünü ettiğim iklim somut meyvelerini vermeye başlamıştır. Atina Deklarasyonu, imzaladığımız anlaşmalar ve protokoller bunlardan sadece bazılarıdır. Bunlara yenilerini eklemek için hiçbir engel yok. Sadece aramızda değil, bakanlar ve bürokratlar düzeyinde de çok iyi ilişkiler kurulduğunu söyleyebilirim. Sonuç olarak, iletişimimiz birçok düzeyde tatmin edicidir ve olumlu bir şekilde ilerlememiz çok muhtemeldir."

ERTELENEN ABD ZİYARETİNE DEĞİNİLDİ 

Erdoğan, geçen haftalarda gerçekleşmesi planlanan fakat ertelenen ABD ziyareti ile ilgili konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD ziyaretimiz iki tarafın da takviminin uygun olmaması sebebiyle ertelendi. Bildiğiniz gibi ABD seçim arifesinde ve Biden'ın takvimi daha da yoğunlaştı. Bizim programlarımız ülkede ve yurt dışında yoğun. Bu tür ziyaretler her iki tarafın da uygunluğuna göre değişiyor. Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmelerini sürdürüyor ve uygun bir tarih belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor. Türkiye​ ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde ABD'nin siyasi dengesinin korunmasından yanayız. Müttefiklik hukukuna yakışır bir mesafeyi koruyan ve yapıcı diyalog zeminini teşvik eden yaklaşımların faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca Yunanistan ile aracısız doğrudan temasımız var. Bunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi ilişkilerimize daha olumlu katkı sağlayacaktır" dedi. 

"HİTLER'İN ESKİDEN YAPTIKLARIYLA BENZER"

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırı sonrası İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik sistematik saldırılarını değerlendiren Erdoğan, çok sert ifadeler kullandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'in yaptıklarına benzediğini söyledi. 

Erdoğan, "İsrail'in hastaneleri bombalaması, çocukları öldürmesi, sivilleri bastırması ve masum insanların açlık, susuzluk ve ilaçların olmamasıyla bastırması Hitler'in eskiden yaptıklarıyla benzer. Netanyahu, soykırım metotları bakımından Hitler'i kıskandıracak bir seviyeye geldi" ifadesini kullandı. Türkiye'nin bölgede barışı desteklediğini söyleyen Erdoğan Hamas'ın ateşkes istediğini fakat İsrail'in bunu istemediğini vurguladı.

Kaynak: tgrthaber.com.tr / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...