Tgrt Haber

Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıdı! Fransa Cumhurbaşkanı Macron duyurdu

07 Ekim 2022 16:45 - Güncelleme : 07 Ekim 2022 17:02
Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıdı! Fransa Cumhurbaşkanı Macron duyurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan'ın birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdıklarını belirtti.

Avrupa Siyasi Birliği toplantısı dün Çekya​'nın başkenti Prag​'da toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Charles Michel, Ermenistan Cumhurbaşkanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile dörtlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıdı! Fransa Cumhurbaşkanı Macron duyurdu

Toplantının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ermenistan ve Azerbaycan, birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdıkları Birleşmiş Milletler Şartı ve Alma Ata 1991 Deklarasyonuna bağlılıklarını teyit ettiler'' ifadelerini kullandı.

SINIR BOYUNCA İŞBİRLİĞİ

Macron konuşmasının devamında ise şunları yazdı:

''Ermenistan ve Azerbaycan, sınır boyunca işbirliği yapmayı ve AB sivil misyonunun kurulmasını kolaylaştırmayı kabul eder. Misyonun amacı güven tesis etmek ve raporları aracılığıyla sınır komisyonlarına katkıda bulunmaktır.''

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1578188188463816704

AB, MİSYON GÖNDERECEK

Prag'daki dörtlü görüşmenin ardından ortak bir açıklama da yayımlandı. Açıklamaya göre Ermenistan, "Azerbaycan sınırında sivil bir AB misyonunun çalışmasını kolaylaştırmayı" kabul etti. Azerbaycan'ın da bu misyonla iş birliği yapacağı belirtildi. Bu çerçevede oluşturulacak AB misyonu, sınırların belirlenmesi için bu yıl kurulan sınır komisyonlarına “güven tesis etmek” ve “katkıda bulunmak” amacıyla en fazla 2 ay süreyle Ekim ayında çalışmalarına başlayacak.

Öte yandan 1991 Alma Ata Bildirgesi, üye cumhuriyetlerin birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı gösterecekleri ve mevcut cumhuriyet sınırlarının değişmeyeceği, cumhuriyetlerin egemenliği ilkesinin korunacağı ve birbirleriyle eşit statüye sahip olacakları, topluluğun barış, özgürlük ve insan haklarına saygılı olacağı teyit ediyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...