Tgrt Haber

Esad rejimine şok suçlama: Suriye'de 111 bin kişi gözaltında kayboldu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
01 Eylül 2022 12:17 - Güncelleme : 01 Eylül 2022 12:32
İç savaşın üzerinden 11 yıl geçti.

11 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’de 111 bin kişinin gözaltı sürecinde ortadan kaybolduğu bildirildi. 

İç savaşın üzerinden 11 yıl geçti.

Suriye’de 11 yıldır iç savaşa sürüyor. Milyonlarca insan başka ülkelere göç ederken binlerce kişi çatışmalar esnasında hayatını kaybetti.  Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yayınlanan rapora göre 2011’den 2022’ye kadar, 3 bini çocuk 6 bini kadın, 111 bin kişi gözaltında kayboldu. 

Raporda Suriye​'de rejim güçleri tarafından her yıl yüzlerce insan gözaltına alındığı kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) "Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü'nde" yayımladığı 48 sayfalık rapora göre Mart 2011'den Ağustos 2022'ye kadar yaklaşık 111 bin Suriye vatandaşı gözaltına alındıktan sonra kayboldu.

ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI 

Esad rejimi, 2018'in başından bu yana ortadan kaybolan kişiler arasından sadece bini için ölüm kaydı çıkardı.  SNHR tarafından yapılan açıklamada, bu konuyu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletleri acil toplantıya çağırdı.

Esad rejimine şok suçlama: Suriye'de 111 bin kişi gözaltında kayboldu

ÜZERİNDEN 11 YIL GEÇTİ 

Ülkenin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011`de bir grup ilkokul öğrencisinin okul duvarına rejimin lideri Beşşar Esed`i kastederek "Ey doktor şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının üzerinden 11 yıl geçti.  Esed ailesi ve yakın çevresinin baskısı ve yolsuzluklarına karşı reform talebiyle sokaklara dökülen binlerce kişinin sayısı kısa sürede katlandı. Gösteriler ülkenin diğer illerine de sıçradı. Esad rejimi, o dönem barışçıl gösterilerle iktidarın değişmesini isteyen sivilleri "terörist" ilan etti. Gösterileri bastırmak için askerlerini ve güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Esed rejimi güçleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında toplanan askeri muhalif gruplar arasında 2012`den itibaren silahlı çatışmalar başladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...