Esad'ın yerine iki isim
Suriye'de siyasi çözümün başlaması için Esad'ın yönetimi bırakacağını açıklaması ve muhalifleri masaya çağırması beklenirken, bir yandan da Suriye'de yeni yönetimin nasıl şekilleneceği konusunda müzakereler yürütülüyor.
Suriye'de siyasi çözümün başlaması için Esad'ın yönetimi bırakacağını açıklaması ve muhalifleri masaya çağırması beklenirken, bir yandan da Suriye'de yeni yönetimin nasıl şekilleneceği konusunda müzakereler yürütülüyor. Suriye'nin yeni başkanı konusunda kulislerde 2 isim ön plana çıkıyor. Bunlardan biri, Suriye'de iç savaş patlak verdiğinde Ulusal Konsey'e başkanlık eden Muaz el Hatib, diğeri Suriye rejiminin yaptıklarını onaylamayarak iç savaş başladıktan hemen sonra ordudaki görevinden ayrılarak ülkeyi terk eden General Menaf Talas.
MEŞRU LİDER OLARAK TANITILDI
Suriye'de iç savaş başladıktan sonra rejime karşı mücadele eden Ulusal Koalisyonun lideri olarak ön plana çıkan Muaz el-Hatib, Suriye'nin yeni yönetiminde en çok adı zikredilen isim. Cenevre toplantılarına katılan Hatib, Avrupa Parlamentosu'nda görüşmeler yaptı, Rusya'da temaslarda bulundu. Hatib son olarak Reyhanlı'da Haziran ayında Suriyeli muhaliflerin gerçekleştirdiği toplantıya katılmıştı. Muaz el Hatib Türkiye'nin de Suriye muhalefetinde önem verdiği bir isim. Hatib, 2012 yılı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da “dünyanın kabul ettiği meşru lider" olarak Şanlıurfa'da deklare edilmişti.
MENAF TALAS BATI'YA YAKIN
Menaf Talas da Suriye'nin geleceğinde ismi zikredilen kişiler arasında. Suriye'de Tuğgeneral rütbesinde Cumhurbaşkanlığı alayı 105. Tugay Komutanı iken iç savaş başladıktan sonra, rejime sert eleştirilerde bulunan ve Türkiye'ye kaçan Talas, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelmişti. Talas daha sonra, çözümün netleşmesinin ardından Şam'a dönmek üzere, bir Avrupa ülkesine yerleşmişti. Beşar Esed'in akademiden arkadaşı olan Talas, Batı değerlerini benimsemiş bir isim olarak Suriye yönetiminde Batı dünyasının görmeyi arzu ettiği isimler arasında.
İran da çağrıldı
ABD yetkililer, Suriye'nin geleceğine ilişkin yapılacak uluslararası toplantılara ilk kez İran'ın da davet edildiğini bildirdi. Davetin Rusya tarafından İran'a iletildiği bilgisini veren yetkililer, İran'ın henüz yanıt vermediğini dile getirdi.
İKİNCİ GÖRÜŞME YARIN YAPILACAK
Suriye'nin geleceğine ilişkin son toplantı Avusturya'nın başkenti Viyana'da Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da katılımıyla ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları arasında yapılmıştı. Bir sonraki görüşmelerin yarın yine Viyana'da yapılması bekleniyor. Görüşmelere bu kez Almanya, İngiltere, Fransa, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılması bekleniyor. Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu bazı ülkeler, İran'ın Viyana'ya davetine karşı çıkıyordu.