Tgrt Haber

Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan nükleer savaş açıklaması: 2019'da çok yakındı

25 Ocak 2023 16:27 - Güncelleme : 25 Ocak 2023 16:38
Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan nükleer savaş açıklaması: 2019'da çok yakındı

Rusya-Ukrayna savaşında nükleer tehdit sürerken Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan 2019 yılına dair çarpıcı açıklamalar geldi. Pompeo Hindistan ve Pakistan 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndüğünü açıkladı.

Rus ordusunun Ukrayna’ya karşı yeni saldırılar planladığı iddiaları gündemdeki yerini korurken çatışmaların nükleer savaşa dönüşebileceği ihtimali dünyayı endişelendiriyor. Vladimir Putin’in nükleer silah tehditleri sıcaklığını korurken Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan 2019 yılı ile ilgili çarpıcı itiraf geldi. Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hindistan​ ve Pakistan’ın Şubat 2019’da “nükleer çatışmaya yakınlaştığını” söyledi. Pompeo, Keşmir’deki Hint birliklerine karşı düzenlenen bir saldırının ardından bu duruma gelindiğini söyledi. Pakistan​ o dönem iki Hint jetinin düşürülüp, bir Hint pilotun ele geçirildiğini açıklamıştı. Hindistan ve Pakistan Keşmir’in tümünde hak iddia etse de her iki ülke de bölgenin bir kısmını kontrol ediyor.

Hindistan uzun süredir Pakistan’ı Keşmir Vadisi’ndeki ayrılıkçıları desteklemekle suçluyor, ancak İslamabad yönetimi bu iddiayı reddediyor. Nükleer güce sahip komşu ülkeler, İngiltere’den bağımsızlıklarını kazanıp, ayrıldıkları 1947’den bu yana üç kez savaştı ve bu savaşların ikisi Keşmir nedeniyle çıktı.

SADECE ÇOK YAKINDI

Pompeo kitabında “dünyanın Hindistan-Pakistan rekabetinde Şubat 2019’da bir nükleer savaşa ne kadar yaklaşıldığını bilmediğini düşündüğünü” yazdı. Pompeo “Gerçek şu ki tam olarak ben de yanıtını bilmiyorum, sadece çok yakın olduğunu biliyorum” dedi.

Mike Pompeo “Hanoi’deki zirvede Kuzey Korelilerle nükleer silah müzakereleri yaparken, Hindistan ve Pakistan’ın Keşmir’de onyıllardır devam eden sorun yüzünden birbirlerini tehdit etmeye başladıkları geceyi asla unutmayacağım” diyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...