Tgrt Haber

F-16 sürecini baltalayan ABD'li Senatör Hollen çark etti

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Euronews
04 Şubat 2024 11:32 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 11:33
F-16 sürecini baltalayan ABD'li Senatör Hollen çark etti

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına en başından beri karşı çıkan Amerikalı Demokrat Senatör Chris Van Hollen kararından döndü.

ABD'nin Türkiye​'ye F-16​ savaş uçakları ve modernizasyon kitleri satışına karşı çıkan demokratlardan ABD'li Senatör Chris Van Hollen, şimdiye kadar Türkiye karşıtı söylemleriyle ön plandaydı. Sıkı bir Yunan dostu olduğu bilinen Hollen, kararından döndü. F-16 satışı için Kongre'den itirazın gelip gelmeyeceği beklenirken Senatör Hollen'ın açıklamaları dikkat çekti.

Amerikalı senatör ''Türkiye’nin gecikmeli de olsa, İsveç’in NATO​ üyeliğini onaylaması, ileriye doğru atılmış bir adım ve ittifaka verilen önemli bir mesajdır'' dedi.

F-16 sürecini baltalayan ABD'li Senatör Hollen çark etti - 1. Resim

''RET TASARISI SUNMAYACAĞIM''

Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmelerden de memnun olduğunu dile getiren Hollen, Türkiye'yi yakından izlediğini ifade etti. F-16 satışını önlemek adına herhangi bir tasarı sunmayacağını belirten Hollen, şunları söyledi:

''ABD yönetimi bana, Suriye Demokratik Güçleri’ne (Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı) desteğin ve işbirliğinin sürdürüleceği, ayrıca Ermenistan’a karşı yeni askeri faaliyetlerde bulunmaması için Azerbaycan’ın da uyarılmaya devam edileceği güvencesi verdi. Türkiye ile ilgili endişelerim dinmemekle birlikte, F-16 satışını önlemek için herhangi bir ret tasarısı sunmayacağım.''

F-16 sürecini baltalayan ABD'li Senatör Hollen çark etti - 2. Resim

F-35'LERİN DE SATIŞINI ENGELLEMİŞTİ

Demokrat Senatör Hollen, geçtiğimiz yıllarda birçok kez Yunanistan'ın yanında olduğunu dile getirmiş ve Türkiye karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından ABD'nin haklı bir tutum sergilediğini öne süren Hollen şunları söylemişti:

''Ben de bu satışı engelleyenlerden biriydim ve bu süreçte aktif olarak rol aldım. Bu satın alma, diğer sorunlarla birlikte, Türkiye’nin tutarsız bir NATO müttefiki olduğunu ve F-35 programından çıkarılmasının haklı olduğunu kanıtladı.''

Kaynak: Euronews
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...