Tgrt Haber

F-35’in yeni rakibi ortaya çıktı, Asya ülkesi devreye girdi

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
15 Şubat 2024 10:03 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 10:04

ABD'nin F-35'ine rakip olacak Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı FC-31 ortaya çıktı, Pakistan devreye girdi.

Rusya-Ukrayna savaşı, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki gerilimler birçok ülkenin askeri harcamalarını artırmasına sebep oluyor. Uluslararası savunma sanayii hamlelerinde süper güç ülkeler de projelerini görücüye çıkarıyor.

Çin​'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı FC-31, Suudi Arabistan​'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) sergilendi.

Çin Havacılık Sanayi Şirketine (Avic) bağlı Shenyang Hava Aracı Şirketince geliştirilen uçak, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş jetlerinin muadili olarak tasarlandı. Fuarda, potansiyel alıcılara tanıtılan geliştirme aşamasındaki savaş jetinin, yüksek hız ve manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliğine sahip olması planlanıyor.

F-35’in yeni rakibi ortaya çıktı, Asya ülkesi devreye girdi - 1. Resim

F-35'İ ZORLAYACAK

F-35'ler 1,6 Mach (1960 km/h) azami hıza sahipken; FC-31'in 1,8 Mach (2205 km/h) azami hıza sahip olması hedefleniyor. Öte yandan 1240 kilometre muharebe menziline sahip F-35'lere kıyasla, FC-31'in 1207 kilometre ile biraz daha düşük menzile sahip olacağı öngörülüyor.

"Shenyang J-31" adıyla da anılan uçak, tasarım olarak F-35'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Uçak henüz Çin ordusunun envanterine girmese de hizmete alınması için yoğun olarak çalışılıyor.

F-35’in yeni rakibi ortaya çıktı, Asya ülkesi devreye girdi - 2. Resim

PAKİSTAN DEVREDE

Uzmanlar, yeni nesil uçağın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Kızıldeniz'deki gerilimler nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir dönemde, Orta Doğu alıcıların ilgisini çekebileceği değerlendirmesini yapıyor.

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Zaheer Ahmad Baber, geçen ay yaptığı açıklamada, Pakistan'ın Hava Kuvvetlerini modernleştirme çalışmaları kapsamında Çin'den FC-31 savaş uçaklarını almayı planladığını bildirmişti. Pakistan'ın FC-31 için kısa süre içinde hamle yapacağı düşünülüyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...