Tgrt Haber

Filistin'deki zulüm İsraillileri de isyan ettirdi! Yüz bin insandan protesto yürüyüşü

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: İHA
11 Haziran 2023 12:36 - Güncelleme : 11 Haziran 2023 15:00
Filistin'deki zulüm İsraillileri de isyan ettirdi! Yüz bin insandan protesto yürüyüşü

Tel Aviv’de yüz binlerce  İsrailli, hükümetin tartışmalı yargı reformuna ve Filistin toplumuna yapılan şiddete karşı protesto gösterisi düzenledi.

İsrail’de tartışmalı yargı reformuna ve Filistinlilere yapılan şiddete yönelik protestolar devam ediyor. Başkent Tel Aviv’de yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı gösterilerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​ hükümetinin 5 Ocak’ta duyurduğu yargı reformuprotesto​ edildi.

Protestocular, hükümet yasal değişiklikleri ertelemek yerine iptal edene kadar pes etmeyeceklerini belirtti.  Çok sayıda İsrailli, Filistin vatandaşlarına karşı yapılan şiddeti eleştiren pankartlar açtı. 23. haftasına giren protesto gösterilerinin Hayfa ve Rehovot kentlerinde de düzenlendiği bildirildi.

TARTIŞMALI REFORM PAKETİ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ABD'nin karşı çıktığı tartışmalı yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını içeriyor. Reformun yasalaşması için mecliste yapılacak üç oturumda da onay alması gereken yasa tasarısı ilk onayını aldı.

İsrail'in yazılı bir Anayasası bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargı merci olarak görev yapıyor. İsrail’de devletin işleyişine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine ilişkin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

 

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...