Tgrt Haber

Filistin'den UCM'nin İngiliz Başsavcısına tepki: Dürüstlüğünden şüpheliyiz

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
03 Aralık 2023 06:46 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 06:53
Filistin'den UCM'nin İngiliz Başsavcısına tepki: Dürüstlüğünden şüpheliyiz

Filistinli insan hakları örgütleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Pakistan asıllı İngiliz Başsavcısı Kerim Han'a tepki geldi.  Daha önce Filistinli ailelerin davetlerine kulak tıkayan, İsrail'in daveti üzerine bölgeye gelen Han'ın çifte standart içeren yaklaşımlarını sıralayan gruplar, UCM savcısının dürüstlüğünden şüphe ettiklerini bildirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail ve Filistin​'e birbiri ardına yaptığı ziyaretlerin ardından Fiistinli insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Merkezi Ramallah'ta bulunan insan hakları örgütü El-Hak'ın Müdürü Şavan Cebbarin, Bağımsız İnsan Hakları Heyeti Müdürü Ammar ed-Duveyk ve Kudüs​ Hukuki Destek Merkezi Müdürü İsam el-Aruri, Filistinli insan hakları örgütleri ve STK'leri adına basın toplantısı gerçekleştirdi

"KUDUS'Ü İSRAİL KENTİ OLARAK GÖRÜYOR"

Cebbarin, Han'ın yaklaşımlarıyla işgal altındaki Kudüs'ü "İsrail'in kenti" olarak gördüğüne dikkati çekerek, "UCM Başsavcısı Han, İsrailli kurbanların aileleri ve hukukçu temsilcilerinin davetiyle geldi. Filistinli kurbanların yakınları ve hukukçu temsilcileri ise daha önce Han'la görüşme taleplerinden sonuç alamadı" diye konuştu.

SORUŞTURMA BÜTÇESİNİ DÜŞÜK TUTTU

Han'ın bugüne kadar Filistinli ailelerle görüşmekten hep kaçtığına işaret eden Cebbarin, bu ziyaretinde de Filistin'e öncelik vermediğini vurguladı.

UCM Başsavcısı'nın Filistin'deki soruşturmalar için 900 bin dolar, diğer bazı ülkelere ise bir veya 2 milyon dolar tahsis ettiğini dile getiren Cebbarin, bu meblağların da Han'ın önceliklerini gözler önüne serdiğini savundu.

"İSTENMEYEN ADAM"

Han'ın, İsrail'in belirlediği üzere Filistinli resmi makamlar düzeyinde görüşmeler yaptığına işaret eden Cebbarin, "Bu ziyaret, UCM Başsavcısı'nı Filistin'de istenmeyen adam statüsüne koydu" diye konuştu.

Han için "Suçların cezasız kalmaması için mağdurları savunma yönündeki emanetine ihanet ediyor. Ayrıca mağdurlara yaklaşımında çifte standardı ve seçiciliği devam ettiriyor" diyen Cebbarin, bunun da mağdurların son çaresi ve umudu olan UCM'nin rolü ve imajı açısından tehlikeli  bir durum olduğunun altını çizdi.

"FİLİSTİN DOSYASINDA HİÇBİR ADIM ATMADI"

Bağımsız İnsan Hakları Heyeti Müdürü Duveyk de UCM'nin Başsavcılık makamına değil Han'ın bu ziyaretine tepkili olduklarının altını çizdi.

Han'ın bu makama geldiği 2021 yılından beri Filistin dosyasıyla ilgili hiçbir adım atmadığını savunan Duveyk, Han'ın "dürüstlüğünden şüphe ettiklerine" dikkati çekti.

Kudüs Hukuki Destek Merkezi Müdürü İsam el-Aruri ise Han'ın İsrailli ailelerin yanına kadar gittiğini ancak Filistinli mağdur aileleri yanına çağırdığına işaret ederek, "Bu da taraf tutmaktır" dedi.

ABBAS İLE DE GÖRÜŞMÜŞTÜ

UCM Başsavcısı Han, Ramallah'a gerçekleştirdiği ziyarette Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yanı sıra bazı Filistinli kurbanların aileleriyle bir araya gelmişti.

UCM Başsavcısı Han'ın ayrıca Ramallah'ı ziyaret ederek üst düzey Filistinli yetkililerle görüşeceği bildirilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...